fbpx

De trainer komt naar je toe!

Spillebenen

Spillebenen? Dit is waarom het belangrijk is om je benen te trainen en zo doe je dat

Je benen zijn de steunpilaren van je lichaam en ze spelen een belangrijke rol in bijna elke fysieke activiteit die je onderneemt. Of je nu een atleet bent, een fitnessfanaat, of gewoon op zoek bent naar een gezondere levensstijl, het trainen van je benen is altijd van belang. “Never skip leg day”, refererend aan het nooit overslaan van het trainen van je benen, is dan ook niet voor niets een veel gehoorde opmerking in de sportschool. In dit artikel zullen we het hebben over ‘spillebenen’ en waarom het belangrijk is om ze te trainen. Ben je om, en wil jij ook sterkere benen? Dan vertellen wij je in dit artikel ook hoe je dat voor elkaar krijgt. 

De betekenis van spillebenen

De term ‘spillebenen’ verwijst naar dunne, zwakke benen met weinig spiermassa. Het woord vindt z’n oorsprong in de spil, een lange dunne stok waar vlas om werd gewonden om een spinnewiel te laten draaien. Als iemand dunne benen had, werd er gezegd: “benen zo dun als een spil”, wat weer verbasterd is naar ‘spillebenen’. Dit fenomeen komt vaak voor bij mensen die zich voornamelijk richten op het trainen van andere spiergroepen, zoals de borst, armen en buik, en de benen verwaarlozen. Het resultaat is een onevenwichtig lichaam met zwakke benen die niet alleen een esthetisch probleem vormen, maar ook fysieke prestaties kunnen beïnvloeden. 

Waarom je de benen niet moet overslaan bij het sporten

Wanneer je alleen je bovenlichaam traint en je benen verwaarloost, ontstaat het beeld van ‘spillebenen’: een in verhouding groot bovenlichaam met daaronder dunne benen. Dat is esthetisch jammer, want je lichaam ziet er in zijn geheel niet in balans uit wanneer je spillebenen hebt. Maar het is niet alleen daarom dat het belangrijk is om je benen te trainen. Dit is waarom je nooit je benen structureel moet overslaan bij het sporten: 

  • Sterke benen zijn belangrijk voor zo’n beetje al je dagelijkse activiteiten. Of het nu gaat om traplopen, wandelen, hardlopen, of zelfs gewoon rechtop staan, je benen zijn voortdurend in gebruik. Als je benen zwak zijn, kan dit leiden tot ongemak, vermoeidheid en een verhoogd risico op blessures. 
  • Als je een fanatieke sporter bent, ongeacht je sport, zullen sterke benen je helpen je prestaties te verbeteren. Van springen en sprinten tot balans en beweeglijkheid: bij elke sport zijn je benen belangrijk. 
  • Het trainen van de beenspieren kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet. Dit komt doordat de beenspieren grote spiergroepen zijn die veel energie verbruiken tijdens het sporten. 
  • Sterke benen dragen bij aan een betere lichaamshouding. Ze ondersteunen de wervelkolom en helpen rugklachten te voorkomen. 

Zo krijg je sterkere benen

Nu je begrijpt waarom het belangrijk is om je benen te trainen, en zo spillebenen te voorkomen of te verhelpen, wil je vast weten welke oefeningen je kan doen om je benen te versterken. Met de volgende oefeningen train je de beenspieren, thuis of in de sportschool: 

  • Squats: squats zijn misschien wel de meest bekende en effectieve oefeningen voor het trainen van de beenspieren. Ze werken op de quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuiten. Om een squat uit te voeren, sta je rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je zakt dan langzaam naar beneden alsof je in een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en laat je knieën niet voorbij je tenen komen. 
  • Lunges: lunges zijn goed voor het verbeteren van je beenkracht, maar ook voor je balans. Sta rechtop en zet een grote stap naar voren met één been, buig beide knieën en zak naar beneden totdat beide knieën een hoek van 90 graden vormen. Keer dan terug naar de startpositie en herhaal met het andere been. 
  • Deadlifts: Deadlifts zijn een uitstekende oefening voor het versterken van de hamstrings en bilspieren, maar ook voor de onderrug. Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar, buig naar voren om een halter of gewichten op te tillen en breng deze omhoog terwijl je je rug recht houdt. 
  • Leg press: In de sportschool kun je de leg press-machine gebruiken om je beenspieren te trainen. Je gaat dan zitten en duwt gewichten weg met je benen. Dit is een fijne oefening om ondersteund te werken aan je beenspieren. 

Houd in gedachten dat het belangrijk is om het rustig op te bouwen. Wanneer je te fanatiek begint zal je niet alleen enorme spierpijn krijgen, maar ook de kans op blessures is dan groter. Het belangrijkste is dan ook om deze oefeningen geleidelijk op te bouwen en de intensiteit toe te laten nemen naarmate je sterker wordt. Vind je dit lastig? Overweeg dan om de hulp in te schakelen van een personal trainer, en zodoende onder ervaren begeleiding de beenspieren veilig te trainen.  

Trainen tegen spillebenen

Wanneer je het gevoel hebt dat je spillebenen hebt, of je bent bang ze te krijgen, kan je gemakkelijk zelf beginnen met been oefeningen: trainen tegen spillebenen. Met de oefeningen in dit artikel kan je veelal zelf thuis al beginnen. Door rustig te starten en het daarna uit te bouwen, maak je geleidelijk je benen steeds sterker en zo voorkom- of verhelp je spillebenen.  

error: Deze content is beveiligd!