fbpx

De trainer komt naar je toe!

Sporten in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht: de mentale gezondheidsvoordelen voor 40-plussers

Wie herinnert zich niet de gevreesde ijskoude gymzaal op de basisschool? Nare geurtjes die je de rest van je leven blijven achtervolgen en ronddwarrelend stof waarvan je een kettingreactie aan allergieën kreeg. Tactisch je gymspullen vergeten was geen optie, want dan moest je keihard in je kleding en op je blote voeten meedoen. Niet bepaald een geslaagde eerste kennismaking met binnensporten voor de meesten van ons. Jonge bloemetjes zijn we helaas niet meer, maar ook nu nog voelen we nog altijd de voordelen van het buiten sporten, niet alleen fysiek maar vooral ook mentaal.  

Sporten in de buitenlucht kan altijd, warm of koud. Buiten het fysieke voordeel dat we gewoon meer gezonde lucht binnen krijgen, zijn er ook verrassend veel mentale voordelen. Naarmate we ouder worden, neemt gelukkig ook de ambitie voor een killerbody af. Het mentale stuk gaat zwaarder wegen dan het esthetische stuk, dus hop-hop naar buiten! 

1. Klop die winterdip

Sporten in zijn algemeenheid heeft een positief effect op je stemming en geluksgevoel. We weten inmiddels heel goed dat we door te sporten emotioneel in balans komen. Maar wist je dat door buitensport ook helpt een winterdip te voorkomen? We hebben er allemaal weleens last van gehad. De winterdip ontstaat voornamelijk door het gebrek aan vitamine D. Door buiten te sporten voorkom je dit en kom je zingend de winter door.  

2. Creatief door de natuur

Je creativiteit wordt er groter door. Je hoeft niet alleen maar je rondje te fietsen of te rennen. Iedere heuvel, trap of boomstam wordt weer een nieuwe sportuitdaging. De veelzijdigheid van de buitenwereld is onuitputtelijk, en bevat een full body workout. Je voelt je weer als je een kind in de speeltuin, je fantasie draait overuren waardoor je creativiteit weer op gang komt. 

3. Slaap als een baby

Naarmate we ouder worden, lijkt slapen een steeds grotere uitdaging. We slapen vaak slecht in, onrustig en staan, of we nou willen of niet, om 06.00 uur weer naast ons bed. Door te sporten in de frisse buitenlucht val je ‘s avonds beter in slaap en slaap je beter door. Ga alleen niet vlak voordat je naar bed gaat nog een sprintje trekken, want dat werkt juist averechts. 

4. Ontspannen door groen

Buiten sporten, en dan vooral in de natuur, werkt veel ontspannender dan sporten in een sportschool of gymzaal. Je wordt omringd door de kleur groen, en laat groen nou dé kleur zijn die een ontspannend effect op je gemoedstoestand heeft. 

5. Opgewekt stress verslaan

De aanmaak van dopamine en endorfine tijdens het sporten op zich, maakt al dat je beter met stress om kunt gaan. Gooi daar nog eens een stevige dosis vitamine D bij, en je bestrijdt stress met een lach op je gezicht.   

Geen zin meer om te steppen in de uienlucht van je voorganger, met een natte kettlebell te swingen of door de jungle van zelfaanbidders op zoek te gaan naar de dumbells. Ga lekker buiten sporten. Niet alleen veel hygiënischer, maar ook een traktatie voor je mentale gezondheid. 

error: Deze content is beveiligd!