fbpx

De trainer komt naar je toe!

Zelfzorg voor vrouwen in de overgang

Lekker kabbelen op ons zeilbootje zijn vaak de fijnste tijden in een vrouwenleven. We voeden iedereen op, hebben overal een oplossing voor en controle is onze tweede natuur. Het is druk, maar stilletjes willen we niet anders. Tot de menopauze toeslaat en de rukwinden opeens in onze zeilen slaan. De grip glijdt langzaam door onze vingers vandaan, de paniek slaat toe en de opvliegers worden alleen maar erger. Tevergeefs probeer je alle zeilen weer bij te zetten, maar de informatie is gewoon te veel en weet je niet meer waar je moet beginnen. Met deze simpele zelfzorg tips trotseer je de storm met succes, en krijg je weer grip op je overgangsklachten. 

Fysieke zelfzorg

Goede fysieke zelfzorg zorgt voor een stabiele hormoonbalans, waardoor je al heel wat overgangsklachten elimineert. Zorg dus dat je fundering in orde is, want alleen met een goede fundering doorsta je iedere orkaan.  

Slaap

Voldoende slaap en rust zijn de eerste pijlers. Een uitgerust mens kent zijn eigen grens, en ben je dus minder vatbaar voor piekeren en stress. Zorg dus dat je iedere nacht je uurtjes slaap krijgt, en vermijd stimulansen, zoals alcohol of pittig eten, die je slaap beïnvloeden. 

Voeding

Kies voor gezonde, gevarieerde en onbewerkte voeding, en drink voldoende water. Over het algemeen is gezonde voeding altijd belangrijk, maar in de overgang kunnen gezonde voedingsmiddelen je overgangsklachten juist verminderen.  

Beweging

Je hormonen zijn uit balans, daardoor reageert je lichaam anders dan voorheen. Beweging zorgt weer voor wat rust in je hormoonbalans, hierdoor heb je weer minder last van overgangsklachten.  

Emotionele zelfzorg

Op emotioneel gebied gebeurt er ook veel. Echter, wanneer je fysieke zelfzorg al goed in balans is, heb je de wind al mee.  

Praten

Zorg dat je praat over je gedachten en gevoelens. Het kan vaak als een opluchting voelen door het alleen al bespreekbaar te maken. De tijd van taboes is inmiddels wel voorbij, dus wees niet bang om erover te praten. Merk je dat dit niet helpt, en heb je juist het idee dat je gedachten alleen maar zwaarder worden? Kijk dan of je professionele hulp inschakelt.  

Ontspannen

Doe wat je leuk vindt en neem je me-time momenten. Ga naar de sauna, neem een massage of geniet van een prachtige zonsondergang. Zorg dat je kunt ontspannen en je plezier hebt in hetgeen wat je doet.  

Sociale contacten

We zijn sociale dieren, blijf dat ook. Sociale contacten heb je nodig, voorkom dat je in een isolement terechtkomt. Ga er samen op uit, en zoek vrienden en familie regelmatig op. Een tip; ontdoe je wel van de contacten die te veel energie van je vragen.  

Perfectie loslaten

Laat los… Heel vaak gehoord en makkelijker gezegd dan gedaan. Maar alles gaat door, ook al ben je er niet bij. En mensen kunnen heus wel zonder jou. Het is een harde realiteit, maar dit gaat je juist wat meer ruimte voor jezelf geven. Heb je ergens geen zin in, of komt het eigenlijk niet uit? Geef dat aan. Je hebt veel te lang voor anderen gerend. Het is tijd dat je  de boel weer eens in wat perspectief gaat zien.  

Seksuele zelfzorg

Misschien je laatste prioriteit, of misschien wel je grootste frustratie. Seksuele zelfzorg is in ieder geval net zo belangrijk als je fysieke en emotionele zelfzorg. Goede seksuele zelfzorg is bijna een noodzaak. Vrijen en orgasmes schudden hemel en aarde, maar schudden ook je hormonen weer terug in balans.  

Acceptatie

Er is nu eenmaal iets veranderd in je seksualiteit, daarin kun je niks tegenhouden. Acceptatie en een manier vinden om ermee om te gaan, zijn nog je enige opties. Klinkt makkelijk, maar we begrijpen ook dat dit voor sommigen een hele tocht is. Ga naar een gynaecoloog als je hier misschien toch wat hulp bij nodig hebt. Hulpmiddelen om je seksleven weer terug te krijgen zijn niet ongewoon.  

Herontdekken

Na acceptatie ga je weer herontdekken, laat weer een frisse zeebries door je seksleven gaan. Tijd om in deze fase weer opnieuw te ontdekken wat de meest prettige manier is om te vrijen. Je vagina kan namelijk anders reageren, droog of geïrriteerd zijn. Neem je tijd om samen met je partner, of alleen, vrijen 2.0 uit te vinden.  

Spirituele zelfzorg

Een tijd om bij jezelf stil te staan, te reflecteren en te doen wat je energie geeft. Je gaat misschien wat trager leven, en daardoor ook wat meer mindful. Je komt tot nieuwe inzichten, je neemt waarschijnlijk afscheid van bepaalde mensen, er komen weer nieuwe mensen voorbij of je krijgt weer nieuwe ideeën. Laat alles maar gewoon als sneeuwvlokjes over je heen komen.  

Het is maar hoe je het bekijkt, maar verandering hoeft niet slecht te zijn. Het vraagt misschien even wat aanpassing, maar vergeet niet dat de overgangsfase ook weer voorbij gaat. Zolang je kalm blijft en leert om met de wind in je zeilen te varen, kabbel je weer snel als tevoren.  

error: Deze content is beveiligd!