fbpx

De trainer komt naar je toe!

Voordelen krachttraining voor 40 plussers

Met het passeren van de 40 lentes hoeven je bloemetjes nog niet te verwelken. Integendeel, ook na je 40e kun je van buiten én binnenuit floreren. Krachttraining is hiervoor het perfecte gereedschap. Lekker doorfladderen na je 40e? Lees hier de vele voordelen van krachttraining.  

Tussen je 30e en 50e lijkt het verval langzaam in te treden. Zo begint je spiermassa af te nemen en reageert het minder goed op trainingsgewicht. Ook verloopt je herstel trager en verlies je kracht. Laat je dit op zijn beloop gaan, dan zit je op je oude dag alleen nog maar te kaarten in je stoeltje achter de geraniums. 

De voordelen

Krachttraining na je 40e heeft, zowel op de korte als lange termijn, enorm veel voordelen. En zoals het een verstandige veertiger betaamt, is de lange termijn natuurlijk het allerbelangrijkste.  

Mentale gezondheid

Zowel in je veertigerjaren, als nog lang daarna, draagt krachttraining bij aan een goede mentale gezondheid. De aanmaak van endorfine en dopamine zorgen ervoor dat je mentaal lekker in je vel zit. Je kunt beter met stress omgaan, je concentratie verbetert en je geheugen wordt scherper. Zo ervaar je zelfs op je oude dag nog een zelfvertrouwen boost, en krijg je weer wat meer interesse in de bloemetjes en de bijtjes… Allemaal ingrediënten om gelukkig ouder te worden.  

Zelfredzaamheid

Krachttraining maakt je sterk, helpt je kracht te behouden en houdt je oog-hand coördinatie op en top. Dit alles maakt dat je langer mobiel en zelfredzaam blijft. De rollator blijft langer buiten de deur, en een wandelstok is nog lang niet nodig tijdens je prachtige herfstwandeling. Zelfs na een paar wijntjes in het herfstzonnetje.  

Helpt chronische aandoeningen te voorkomen

Hoewel er nog onderzoeken lopen naar de beschermende effecten van krachttraining en beweging, ligt er wel al de aanname bij de professoren dat de kans op diabetes, dementie en Alzheimer kleiner wordt. Met 75 minuten per week kom je al ver, een kleine investering met grote gevolgen.  

Flexibel en in balans

Door kracht- en conditietraining wordt je leniger en soepeler. Je lichaam komt beter in verhouding, waardoor je evenwicht en balans wordt versterkt. Valincidenten en blessures blijven achterwege, waardoor je ook op je oude dag nog lekker kunt ‘rocken’.  

Minder vet

Meer spierweefsel vraagt harder werk van ons lichaam. Spiermassa vraagt meer energie om te functioneren, en die energie moet ons lichaam creëren. Hierdoor gaat je metabolisme omhoog, en worden vetten sneller verbrand. Ja, ook als 40-plusser kun je zonder een al te dik vetrandje in het zomerzonnetje liggen.  

Keith Richards zei ooit: ‘Hoe ouder je wordt, hoe ouder je wilt worden.’ Hoewel we zijn leefstijl niet aanraden, kunnen we ons wel vinden in zijn uitspraak. Hoe ouder we worden, hoe meer wijsheid, ervaring en rijpheid. Met die tools kunnen we nóg meer uit het leven halen en langer genieten. Fris jong lentegroen is heerlijk, maar een stevige oude boom is groots. Krachttraining en beweging is essentieel om die stevige oude boom te worden en tot het einde door te ‘rocken’. 

error: Deze content is beveiligd!