fbpx

Sport menopauze

Waarom is het belangrijk om te sporten tijdens de menopauze?

Het woord ‘menopauze’ klinkt als nagels op een krijtbord in onze oren, en daar hebben we reden genoeg voor. Dan denk je eindelijk verlost te zijn van maandelijks ongesteld te zijn en dan volgt de overgang. We kunnen de menopauze jammer genoeg niet pauzeren of tegenhouden, maar we kunnen wel proberen om er het beste van te maken. Trek je sportschoenen alvast maar aan, want lichaamsbeweging blijkt de beste remedie tegen vervelende overgangsklachten te zijn.

5 redenen waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is tijdens de menopauze

Reden 1. Weg met de extra kilo’s!

Een naar gevolg van de menopauze is gewichtstoename. Je hormonen gaan een echte crisis door want het oestrogeengehalte daalt en het testosterongehalte neemt toe. Hierdoor gaat je lichaam meer vetcellen aanmaken en wordt vet vooral rond de buik opgeslagen. 

Daarnaast vertraagt de overgang ook de stofwisseling, waardoor je minder energie verbrandt en je dus makkelijker aankomt. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je gewicht op pijl blijft. Daarnaast helpt een goede work-out ook bij de aanmaak van spiermassa, wat op zijn beurt het metabolisme en dus je vetverbranding stimuleert. Alleen maar winst dus.

Reden 2. Goed voor je mentale gezondheid

Het kan voor sommige vrouwen knap lastig zijn om te accepteren dat de menopauze het einde van de vruchtbare periode betekent. Dit kan gevoelens van angst, verdriet en zelfs depressie met zich meebrengen. Bovendien zijn je hormonen ook volledig in de war en dat kan leiden tot prikkelbaarheid en plotse stemmingswisselingen. Het is vast het laatste waar je zin in hebt als je aan het vechten bent tegen je eigen lichaam, maar regelmatige lichaamsbeweging kan de stemming verbeteren en het stressniveau verlagen.

Reden 3. Sterke botten

Zoals we al zeiden, maakt je lichaam minder oestrogeen aan tijdens de menopauze. Een ander gevolg hiervan is dat je botten poreuzer worden door een afname van de botdichtheid. Dit zorgt voor een groter risico op breuken en osteoporose. Door regelmatig te sporten, zullen je botten sterk blijven omdat je beenderen reageren op beweging door meer botmassa aan te maken.

Reden 4. Een fit gevoel, de hele dag door

Een lastig kwaaltje tijdens de menopauze is slapeloosheid met vermoeidheid als gevolg. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een stevige work-out bestrijdt vermoeidheid. Regelmatige lichaamsbeweging houdt je lichaam fit en gezond. Je zal je gelukkiger voelen, beter slapen en een stuk energieker zijn de dag door.

Reden 5. Sociaal contact

Je hebt je eigen drukke leven en bezigheden waar het meeste van je tijd naartoe gaat. Toch is het belangrijk om je sociale contacten buiten je eigen gezin te blijven onderhouden, ook tijdens de overgang. Probeer eens een groepsles spinning, yoga of pilates. Je komt vast een hele hoop gezellige vrouwen tegen in de sportschool. Het kan ook gewoon eens deugd doen om te kunnen praten over de o-zo vervelende overgang met personen die je volledig begrijpen.

Ben je juist geen fan van de sportschool? Bij Jouw Personal Trainer Aan huis word je getraind WAAR en WANNEER jij wilt! Dus wil je tijd en gedoe besparen? Neemt gerust contact met ons op voor meer informatie.

En, voor welke work-out kies jij?

Er zijn redenen zat om tijdens de menopauze te gaan of blijven sporten. Kies een leuke sport alleen of samen met anderen en plan wekelijks vaste momenten in waarop je tijd maakt om te bewegen. We begrijpen natuurlijk dat het niet altijd even leuk is om te gaan sporten terwijl je lichaam tegenpruttelt, maar geloof ons als we zeggen dat het de moeite waard is. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

error: Deze content is beveiligd!