fbpx

De trainer komt naar je toe!

Hybride trainen

Hybride trainen: beste van beide werelden

Verandering van spijs doet eten. Zo werkt het ook met hybride trainen, voor zowel de geest als je lichaam. Voordat je de accu aansluit en de benzinetank gaat vullen, leggen we je eerst even uit wat hybride trainen nou precies is. En wat levert het je op om volledig hybride te gaan? 

Wat is hybride trainen?

Hybride is niet meer, en niet minder, dan een combinatie van cardio- en krachttraining. Wekelijks voer je meer dan één soort sport uit. Denk dan aan fitness en fietsen of powerlifting en hardlopen. Cardio en krachttraining is dus, net als Bassie & Adriaan, een gouden duo.  

Hoewel in het verleden geadviseerd werd om juist niet hybride te trainen, is dit fabeltje inmiddels lang en breed achterhaald. Cardio zorgt voor een hoog VO2max gehalte, dus is je lichaam beter in staat om zuurstof op te nemen. En krachttraining zorgt voor een hogere mate aan spiermassa 

Kracht helpt cardio

Wanneer je voornamelijk cardio oefent, train je overwegend dezelfde spieren. Terwijl krachttraining juist ook aandacht geeft aan andere spieren, hierdoor kun je tijdens je cardio trainingen ook beter buiten de vaste patronen bewegen. Hierdoor voorkom je blessures en kun je meer kracht en explosiviteit leveren tijdens je cardiotraining. Dat klinkt ‘drommels’ goed. 

Cardio helpt kracht

Kracht helpt cardio, maar vice versa is dit hetzelfde verhaal. Ben je een Vlugge Japie en dol op cardio? Dan zul je sneller herstellen tussen de sets van krachttraining. Ook kun je meer volume aan doordat je minder snel buiten adem bent. Daarnaast zorgt de aanvulling van cardio op krachttraining ervoor dat je meer vet verbrandt.  

Voordelen

We zijn erover uit dat dit gouden duo elkaar alleen maar versterkt. Maar samen zorgen ze voor nóg meer voordelen.

Gezond en fit ouder worden

De VO2 max is de hoeveelheid zuurstof die ons lichaam kan opnemen. Naarmate we ouder worden neemt onze VO2 max af en daarmee ook onze prestaties. Door hybride te trainen kunnen we dit proces vertragen waardoor we, ook naarmate we ouder worden, kunnen blijven presteren. Ook houden we onze spiermassa op peil, hierdoor kunnen we gezond en fit ouder worden en blijven we zo krachtig als de oude en knorrige Baron! 

Betere prestaties en resultaten

Door hybride te trainen behouden we onze conditie én worden we sterker. De kans op blessures wordt kleiner, waardoor we kunnen blijven presteren op het gebied van cardio als ook in kracht.  

Afwisselend

Hybride trainen is zo afwisselend als het programma van een circus. Je prikkelt je lichaam en zintuigen iedere keer weer met iets anders. Hierdoor houdt je het interessant voor jezelf, is het beter vol te houden en beleef je meer plezier aan het sporten.  

Hybride trainen is dus de perfecte aanvulling op je vaste rondje cardio of het vaste circuitje krachttraining. Zeker weten dat sporten op deze manier leuk blijft en je topfit ouder wordt. De investering kan aan het begin een beetje pittig zijn. Maar gewoon even doorbijten, altijd blijven lachen en je wilt niet meer anders. 

error: Deze content is beveiligd!