De trainer komt naar je toe!

Hoe DNA analyse sportresultaten verbeteren

Hoe DNA-analyse sportresultaten verbeteren

De mens, een gecompliceerd wezen met ieder zijn eigen genetische code. Dat maakt dat we gelukkig niet allemaal hetzelfde zijn, het zou de wereld maar een saaie bedoening maken. Wat ook niet bepaald saai is, is het gegeven dat we tegenwoordig met DNA-analyses ook onze sportresultaten kunnen verbeteren. Hier willen we natuurlijk meer over weten.  

Laten we maar meteen even aftrappen. Een DNA-analyse laat niet zien of je wel of geen sport-gen bezit. Een DNA-analyse kan alleen gebruikt worden om je sportprestaties en gezondheid te verbeteren. Door het kraken van jouw persoonlijke genetische code krijg je inzicht in hetgeen je nodig hebt om je leefstijl en trainingen doelgerichter aan te pakken. Maar hoe werkt het nou precies? 

Hoe werkt een DNA-analyse?

Een DNA-analyse geeft inzicht in jouw unieke genetische samenstelling. Er wordt een monster afgenomen van jouw DNA, wat meestal speeksel is, waarna dit geanalyseerd wordt. De informatie die hieruit komt toont je persoonlijke eigenschappen zoals persoonlijkheidskenmerken, fysieke kenmerken en je aanleg voor ziektes of aandoeningen. Maar ook je metabolisme, hormoonhuishouding, mineralen, vitamines en aanleg voor bepaalde sporten komen boven water. Met deze informatie wordt een persoonlijk plan opgesteld gericht op voeding en leefstijl om zo je sportprestaties te verbeteren.  

Sportprestaties en gezondheid?

Een DNA-analyse brengt dus eigenlijk aan het licht waar jouw sterke en minder sterke kanten liggen. Wanneer je dit weet kun je beter inspelen op de behoefte van je lichaam en kun je je sterke genen beter benutten.  

Stel, je hebt vaak last van buikpijn tijdens het hardlopen. Uit een DNA-analyse kan blijken dat je misschien wel intolerant bent voor bepaalde voeding, of aanleg hebt voor darmproblemen. Je past dan je voeding aan om geen last meer te krijgen van buikpijn, waardoor je weer beter presteert. Raak je maar geen gewicht kwijt? Dan geeft een DNA-analyse inzicht in de werking van jouw metabolisme en kun je je trainingen hierop afstemmen. Ook kan een DNA-analyse verklaren waarom je telkens last hebt van blessures. Wellicht dat de analyse je vertelt dat supplementen kunnen helpen, maar het vertelt je ook of je gebouwd bent voor duur- of explosieve sporten. Naast voeding en stofwisseling, wordt er bij een DNA-analyse ter verbetering van de sportprestaties gekeken naar de volgende onderdelen: 

  • Spierstructuur en groeiaanleg 
  • Sporttype: duur of explosief 
  • Het uithoudingsvermogen 
  • Herstelvermogen 
  • Vetverbranding tijdens duursport 
  • Pompvermogen en sterkte van het hart  

Ethische overwegingen

Appeltje eitje, iedereen kan dus een topsporter worden op deze manier?! Dat zou je zeggen inderdaad. Hoewel onze knappe koppen al heel ver zijn gekomen, geeft een DNA-analyse nog steeds geen compleet beeld van iemands gezondheid of mogelijke prestaties. Dit komt doordat analyses tot op heden nog maar een gedeelte van de genetische informatie kunnen tonen. Er is dus nog wat meer kennis en ontwikkeling nodig om optimaler gebruik te kunnen maken van de informatie. Daarnaast kan een DNA-analyse ook informatie verstrekken waar je misschien niet zo op zit te wachten, denk dan bijvoorbeeld aan de aanleg voor bepaalde erfelijke ziektes. Je kunt ervoor kiezen om deze informatie dan ook achterwege te houden, maar degene die je DNA-analyse afneemt kan wel op de hoogte zijn van deze privacygevoelige informatie.  

Een DNA-analyse kan dus zeker een welkome aanvulling zijn op je sportprestaties. Een topsporter zit er wellicht niet meteen in. Om dat te bereiken moet je natuurlijk nog altijd zelf aan de slag gaan. Er zijn talloze mogelijkheden om jezelf te laten analyseren door een professional. Ook zijn er online tests aan te schaffen die via een app je genetische kenmerken kenbaar maken. Nieuwsgierig geworden? Denk dan goed na over de ethische en persoonlijke implicaties voordat je die stap zet. Uiteindelijk draait het niet alleen om wat je genetische aanleg je vertelt, maar ook om de keuzes die jij maakt om het beste uit jezelf te halen.