fbpx

De trainer komt naar je toe!

Het belang van vezels

Het belang van vezels: voedingsgids voor een gezonde spijsvertering op leeftijd

Onze spijsvertering is de motor van al onze lichaamsprocessen. Wat we erin duwen komt in de vorm van bewegingsenergie er weer uit. Alleen naarmate we ouder worden, is dat niet het enige wat er met volle kracht uit komt, of juist nog maar het enige. Diarree en verstoppingen zijn ongemakken die helaas steeds vaker voor komen op leeftijd. Maar gelukkig zijn daar… Vezels. Lees hier het belang van vezels voor een gezonde spijsvertering op leeftijd.  

Spijsvertering op leeftijd

Wie dacht dat alleen onze hormonen veranderen naarmate we ouder worden, heeft het goed mis. Onze spijsvertering verandert namelijk ook. Maar wat gebeurt er dan? Net als onze beeldige biceps, worden ook de spieren die onze spijsvertering gaande houden slapper. Ook kan het gebruik van medicatie en minder beweging leiden tot veranderingen, en krijgt onze darmflora ook nog eens spatjes. Goede bacteriën doen een stapje terug van het podium, en ongewenste bacteriën en schimmels beleven hun hoogtepunt.  

Vezels

Vezels zitten al in onze voedingsschijf sinds de dagen dat we nog op handen en voeten liepen. Je vindt ze in groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Ze zorgen voor een soepele spijsvertering, en daarmee een soepele ontlasting. Door de sponswerking nemen ze vocht op in onze darmen en zwellen ze op. Hierdoor ontstaat er een vaste, maar toch vlotte ontlasting. 

Een gezonde spijsvertering zorgt niet alleen voor gezonde drek, maar op lange termijn zouden er aanwijzingen zijn dat vezels ook beschermen tegen het ontstaan van darm- en slokdarmkanker. Nog niet te vroeg juichen, want er moet nog meer onderzoek gedaan worden.

Vezelrijk eten

Als je nagaat dat we eigenlijk al miljoenen jaren vezels eten, hoeft het niet zo moeilijk te zijn toch? Houd per dag zo’n 250 gram groente, 2 stuks fruit, 4 tot 8 sneetjes volkorenbrood en 4 tot 5 opscheplepels rijst, aardappelen of pasta aan. En verder: 

  • Eet vooral groente, fruit, noten, peulvruchten en volkorenproducten. Wissel wit met volkoren, en je gaat je darmen niet meer horen. Het zou een slogan van de bakker kunnen zijn. 
  • Koop fruit wat je makkelijk uit het vuistje kunt eten. Denk aan een appel, pruimen of een peer. Zo hoef je niet te schillen, en lig je minder te jammeren als je je kiwi kapotlepelt. 
  • Tenslotte, voeg vezels toe aan je dagelijkse yoghurt, denk dan aan havermout of lijnzaad. Stukje fruit erdoor en je hebt een heerlijk vezelrijk tussendoortje.  

Ouder worden komt met gebreken, maar gelukkig kunnen we er meestal wel iets aan doen. Dus spring op je fiets naar de groenteboer en ga buurten bij de bakker. En vergeet niet voldoende water te drinken, rustig en regelmatig te eten en royaal te bewegen. Weg met die kruistocht naar het einde, en zet je tocht in vrede met je darmen voort. Amen. 

error: Deze content is beveiligd!