fbpx

De trainer komt naar je toe!

Water drinken afvallen

Voldoende water drinken is niet alleen gezond, het is zelfs van levensbelang! Water is nodig voor allerlei processen in ons lichaam. Zo is het belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Maar helpt water drinken bij gewichtsverlies? 

Helpt water drinken bij afvallen?

Water drinken is geen wondermiddel als je wilt afvallen. Je gaat niet plots heel veel kilo’s verliezen zodra je voldoende water gaat drinken. Er spelen meerdere factoren een rol bij het afvalproces. Denk aan de mate van beweging, slaap, ontspanning en hoe gezond en hoeveel je eet. De overgang of een ziekte kan een negatieve invloed hebben op je stofwisseling en vetverbranding, maar ook bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen geven die het afvallen tegenwerken. Maar water drinken kan jou wel op een aantal manieren helpen om makkelijker gewicht te verliezen. Voldoende water drinken heeft dus een ondersteunende rol bij het afvallen.

Water vermindert eetlust

Water is een eetlustremmer. Wanneer je honger hebt kun je het hongergevoel iets stillen door water te drinken. Je zit dan voor je gevoel vol waardoor de kans op snaaien minder wordt. Op die manier houd je je hersenen voor heel even voor de gek. Het drinken van water is uiteraard geen vervanger van eten, maar het is wel een makkelijke manier om je hongergevoel voor korte tijd te onderdrukken. 

Water bevat geen calorieën

Water drinken is een gezondere keuze dan frisdrank, alcohol, energie- en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of anders zelfgemaakt fruitwater, thee en koffie zonder suiker.

Water zorgt voor vet- en calorieverbranding

Je lichaam heeft water nodig om het opgeslagen vet of koolhydraten goed te verbranden en om te zetten in energie. Het drinken van voldoende water is dus essentieel voor het verbranden van vet uit eten en drinken, evenals het verbranden van opgeslagen vet(1).

(1)Bronvermelding

HOEVEEL WATER MOET IK PER DAG DRINKEN OF AF TE VALLEN?

Hoeveel je moet drinken in het dagelijks leven, hangt af van verschillende factoren: 

  • Je lichaamsgewicht en leeftijd;
  • Je activiteitsniveau;
  • Het type beweging of sport dat je doet;
  • De omgevingstemperatuur en vochtigheid;
  • Hoeveel jij persoonlijk transpireert;
  • Wat je eet;
  • Of je ziek bent.

Gemiddeld hebben we ongeveer 1,5 liter tot 2 liter water per dag nodig. Wil je meer water gaan drinken om je eetlust te remmen omdat je wilt gaan afvallen, overdrijf dan niet. Drink een half uur voor het eten een extra groot glas water. Het wordt afgeraden om een glas water vlak voor je maaltijd te drinken, omdat je dan je maagsappen te veel verdunt, wat niet goed is voor je spijsvertering. 

Teveel water drinken heeft geen zin. Je plast het uit en de concentratie elektrolyten in je bloed verdunt, wat zelfs gevaarlijk kan zijn, als je hiermee overdrijft. 

Tips om genoeg water te drinken

1. Zorg voor routine

Probeer op vaste momenten te drinken. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je opstaat. In de nacht verlies je ook een bepaalde hoeveelheid vocht, dus het is verstandig dit meteen aan te vullen zodra je wakker wordt. Maar je kunt ook standaard na een training een groot glas water drinken, als je je tanden gepoetst hebt of na het plassen. Je kunt ook gebruik maken van reminders of speciale apps op je telefoon, die jou een reminder geven dat je weer moet gaan drinken.

2. Zet een waterfles in het zicht

Maak gebruik van waterflessen. Ze zijn te verkrijgen in 1,5 liter of zelfs 2. Zet ze bijvoorbeeld op je bureau of aanrecht, of leg ‘m in de auto als je veel reist en drink de waterfles gedurende de dag leeg. Zet ‘m goed in het zicht zodat je er steeds aan herinnerd wordt.

3. Drink water op kamertemperatuur

Te koud of te heet water, drinkt minder prettig. Drink dan ook water dat op kamertemperatuur is. 

4. Maak zelf fruitwater

Word je het water drinken zat? Maak dan zelf fruitwater door stukjes fruit aan je water toe te voegen, zoals een schijfje citroen of sinaasappel, aardbeien- of appelstukjes

5. Eet je water

Maak eens een zelfgemaakte soep als lunch of avondmaal. Aan soep wordt veel water toegevoegd en je maakt het extra gezond als je er lekker veel groenten aan toevoegt. Twee voordelen in één! Ook watermeloen bevat veel water (91%), net als komkommer(96%), ijsbergsla(95%), bleekselderij(95%), tomaten(94%), paprika’s(94%), spinazie (91,5%), grapefruit (90%) en aardbeien(91%).

6. Drink uit een groot glas

Op die manier hoef je minder vaak water te pakken! En wanneer je jezelf aanleert altijd je glas leeg te drinken, krijg je uiteindelijk meer binnen dan dat je uit een kleiner glas zou drinken.

error: Deze content is beveiligd!