fbpx

De trainer komt naar je toe!

Eetbuien

Van vreetbui naar verzadigd: 9 slimme tips om eetbuien te temmen

Om onverklaarbare redenen hebben we er allemaal wel eens last van, eetbuien. Als een Tasmanian Devil razen we door alle kasten en hoeken van het huis, op zoek naar iets eetbaars. Van zout naar zoet, om vervolgens weer iets vettigs naar binnen te gooien en wacht… Ligt daar chocolade? Om gek van te worden. Waar komen die eetbuiten vandaan? En hoe ga je er slim mee om? We hebben natuurlijk wat tips voor je.  

Oorzaak eetbuien

Er zijn verschillende soorten eetbuien, en wel twee om precies te zijn. Nummer 1 is een eetbuistoornis, deze variant valt onder de psychische stoornissen waarbij meestal sprake is van terugkerende patronen. Op deze gaan we ons niet focussen, dat laten we aan de pro’s over. Wij richten ons op de 2e variant, de foodcravings, vreetbuien of de snaaibuien. De buien gevolgd door diepgewortelde spijt, en waar we allemaal al een keer last van hebben gehad. Hoe simpel het van de buitenkant lijkt te werken, ik heb zin in iets dus ik duw het naar binnen, hoe ingewikkeld het van binnen wordt aangestuurd.  

Het ontstaan van eetbuien gebeurt niet zomaar, het is een gecompliceerd proces waarbij neuronen in het beloningssysteem van je brein van zich laten horen. Dit signaal wordt beïnvloed door allerlei factoren zoals je lichamelijke conditie, emoties, zintuigen en de context waarin je je bevindt. Hierdoor kan het soms voor komen dat je, ondanks dat je net een flinke maaltijd hebt gegeten, toch nog zin in iets zoets of vettigs hebt. Maar wat voor de meeste de reden is om als een Looney Tune alles te verslinden, is simpelweg het feit dat je door de dag te weinig hebt gegeten en je bloedsuikerspiegel te laag is.  

Tips

Zoals we al aangeven zijn eetbuien een gevolg van je neuronen in het beloningssysteem van je brein. Natuurlijk is er niks mis mee om jezelf af en toe te belonen. Maar op het moment dat je jezelf niet meer kunt stoppen, of dat er patronen beginnen te ontstaan, dan is het goed je innerlijke Speedy Gonzales even af te remmen. Tijd om in te grijpen door middel van deze 9 tips.  

1. Eet regelmatig

Om eetbuien te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te eten. Maaltijden of tussendoortjes overslaan omdat je het bijvoorbeeld vergeet, of omdat je wilt afvallen, werken eetbuien in de hand. Je bloedsuikerspiegel zakt dan, waardoor je last van cravings krijgt. Wanneer je regelmatig iets eet houd je gedurende de dag je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je minder last van eetbuiten en ben je minder chagrijnig 

2. Vermijd extreme diëten

Diëten met te veel beperkingen vergroten je verlangen om te eten. Wat we niet mogen willen we juist, daarna worden we rebels en verslinden we uit protest alles wat los en vast zit. Niet waar je wilt zijn, dus kies liever voor een gezond voedingspatroon. Wil je écht een dieet volgen? Kies dan voor een uitgebalanceerde variant, waarbij je wel soms mag zondigen en waarbij je alle noodzakelijke voedingsmiddelen binnenkrijgt 

3. Eet langzaam en bewust

Eet je maaltijd of tussendoortje in alle rust, en eet bewust. Focus je op de smaak, structuur en geuren en neem de tijd. Wanneer je langzaam eet, pikt je lichaam beter het signaal van verzadiging op. Bovendien hoeft het minder hard te werken om alle voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast word je weer een vriendelijke Tweety, en leer je tevreden te zijn met minder.   

4. Stressbeheersing

Stress is niet altijd te voorkomen. Natuurlijk adviseren we om stress zoveel mogelijk te vermijden. Maar wanneer het niet te vermijden is, ga dan niet als een wilde coyote alles opvreten. Ga op zoek naar een andere manier van coping. Waar je voorheen wellicht je ontspanning zocht in eten, ga je nu een muziekje luisteren, sporten, wandelen of mediteren.  

5. Drink voldoende water

Zonder dat we het in de gaten hebben drinken we soms te weinig. Een dorstig gevoel kan dan verward worden met honger. Op het moment dat je dorst krijgt ben je eigenlijk al aan het uitdrogen. Dus voorkom eetbuien en zorg dat je gedurende de dag voldoende water drinkt.   

6. Slaap voldoende

Te weinig slaap kan ons in een vicieuze cirkel laten vallen. Wanneer we te weinig slapen pikt ons lichaam valse signalen op, we zijn moe en grijpen naar eten om onze energie weer op te krikken. In het ergste geval stoppen we ons ook nog eens vol met calorierijke voeding, vol suikers en vetten. Door voldoende te slapen houden we onze hormonen in balans en hebben we minder last van eetbuien.  

7. Gezonde snacks

Zorg dat je gezonde snacks in huis haalt. Als je dan een keer onverwachts een eetbui krijgt, zijn er alleen gezonde opties om uit te kiezen. En vergeet niet, zodra je iets ongezonds in huis haalt, eet je het ook op. Terwijl, als je het niet haalt, je het ook niet zo snel mist.  

8. Eet eiwitrijk

Eiwitrijke voeding zorgt voor een verzadigd gevoel en vermindert het verlangen naar suiker. Eet dus tijdens je maaltijden vooral eieren, een lekker visje, broccoli, peulvruchten of sappig stukje vlees. 

9. Voldoende beweging

Bewegen en sporten kunnen indirect eetbuien voorkomen. Doordat je algemeen beter in je vel zit heb je ook minder drang om je over te geven aan eetbuien. Uiteraard, gebruik sporten niet als excuus om juist weer extra te snaaien. 

Eetbuien zijn meestal niets meer dan een onbalans in je lichaam, en kun je dus eigenlijk makkelijk verhelpen door middel van onze tips. Daarnaast ben je dan ook nog hartstikke gezond bezig. Merk je nou dat je ze écht niet onder controle krijgt, en je keer op keer overvallen wordt? Dan is het zeker aan te raden om professionele hulp in te schakelen

error: Deze content is beveiligd!