fbpx

De trainer komt naar je toe!

Het belang van balanstrainingen

Balanstrainingen

Harmonie, evenwicht en balans. Zaken waar we ons hele leven mee bezig zijn. Niet te hard leven, maar ook niet in alle kuisheid. Niet te lui zijn, maar ook niet te gejaagd. Niet te veel, maar ook niet te weinig. We werken vooral heel hard om psychisch in balans te blijven. Maar balans is net zo belangrijk voor onze spieren en gewrichten. Het antwoord daarop is balanstraining. Wat is het, en waarom is het zo belangrijk?

Wat is balanstraining

Balanstraining helpt om de samenwerking tussen je hersenen en spieren te verbeteren, dit wordt ook wel de neuromusculaire coördinatie genoemd. Je lichaam neemt allerlei prikkels waar die samenkomen in het centrale zenuwstelsel. Wat je ziet en voelt, bepaalt de houding van je lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld versnelt op een motor, of in een bepaalde houding ligt te klussen dan past je lichaam zijn houding hierop aan. Om dit soepel te laten verlopen zijn balanstrainingen in de basis belangrijk. Je hersenen blijven hierdoor pijlsnel signalen naar je spieren afgeven, en voorkom je dat je met je hele hebben en houden omkiept of valt.

Waarom balanstraining?

Een van de voornaamste redenen om zo nu en dan een balanstraining te doen, is je stabiliteit en coördinatie. We willen niet als een dronkenlap rondlopen of vallen bij het minste of geringste. Met name als we ouder worden plukken we de vruchten van balanstrainingen tijdens onze jongere jaren. Maar er zijn nog meer redenen om geregeld op één been te balanceren.

Verbeterde lichaamshouding

Balanstraining gaat verder dan je evenwicht behouden. Zoals we eerder al aangaven raken je hersenen en spieren beter op elkaar ingesteld, hierdoor beweeg je stabieler. Daarnaast doe je met balanstraining eveneens een beroep op je spiergroepen. Hierdoor wordt je lichaam ook sterker. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je algeheel een betere lichaamshouding krijgt.

Verbeterde sportprestaties

Doordat je hersenen en spieren beter op elkaar ingesteld raken verbeteren ook je sportprestaties. Je lichaam is dan meer in balans, sterker en staat steviger. Hierdoor kun je meer kracht zetten tijdens het sporten.

Minder last van slijtage

Met balansoefeningen train je met name de spieren in je torso, je core en wervelkolom. Hierdoor wordt je algehele fundering sterker en heeft je rug minder te lijden. Hierdoor krijg je op langere termijn minder last van slijtage.

Voorkomt blessures

Balanstraining zorgt ervoor dat je een betere lichaamshouding aanneemt, je lichaam is dan in evenwicht. Hierdoor verklein je de kans op blessures, zowel in het dagelijks leven alsook tijdens het sporten.

Verbetert lichaamsgevoel

Wanneer je spieren sterk en evenwichtig zijn, kun je soepeler en efficiënter bewegen. Bewegingen gaan met gemak en je durft te vertrouwen op je lichaam. Dit positieve lichaamsgevoel zorgt er eveneens voor dat je meer in verbinding staat met jezelf.   

Stimuleert zelfvertrouwen

Indirect zorgen balanstrainingen voor meer zelfvertrouwen. Doordat je houding verbetert, je durft te vertrouwen op je lichaam, en ervaart wat je lichaam allemaal kan, groeit ook het zelfvertrouwen. Dit straal je natuurlijk ook weer uit naar de buitenwereld.

Voorbeelden oefeningen

Balanstrainingen hoeven niet zo ingewikkeld te zijn. Een neerwaarts gerichte boom of maanhouding in achterwaartse plank is echt niet nodig hoor. Die perikelen besparen we je. Daarom een paar simpele oefeningen die je makkelijk tussen de soep en aardappelen kunt doen. Let er wel op dat je even de tijd pakt, en ze langzaam en gecontroleerd uitvoert.

  • Single-Leg Stands; Sta rechtop op één been, houd je knie hierbij lichtgebogen. Probeer je evenwicht te behouden en concentreer je op een vast punt in de ruimte. Houd dit zo lang mogelijk vast en wissel daarna af met je andere been.

  • Heel-to-Toe Walk;Loop rustig vooruit. Zet hierbij je hiel van je ene voet telkens tegen de tenen van je andere voet, alsof je gaat koorddansen.

  • Side Leg Raises;Zet je voeten op heupbreedte uit elkaar. Til één been zijwaarts op en houd deze positie even vast. Breng daarna je voet weer terug naar de grond en herhaal dezelfde oefening met je andere been.

  • Single Arm Plank; Ga in plankpositie staan, op tenen en handen waarbij je in één lijn ligt met de vloer. Til één arm de lucht in en blijf een tijdje op je andere arm in plankpositie staan.

  • Lunges; Zet een grote stap vooruit en buig door je knieën. Let erop dat je achterste knie net niet de grond raakt. Houd je bovenlichaam recht met het gewicht boven je voorste voet. Duw jezelf vervolgens weer omhoog en herhaal hetzelfde met je andere voet voor.

Zonder vrouwen, zijn er geen mannen, zonder Yin is er geen Yang en zonder balanstraining geen feestjes meer op je oude dag. Als de wiedeweerga aan het werk dus. Met zo’n 2 balanstrainingen per week bouw je al een stevige fundering op, waar je de rest van je leven plezier van hebt. Kleine moeite toch?!

error: Deze content is beveiligd!