fbpx

Het belang van zelfzorg zondag incl. activiteiten voorbeelden

Het belang van zelfzorg zondag

Het leven is druk en het wordt alleen maar drukker. Er wordt door de volledige maatschappij steeds meer van jou verwacht en jij doet dan ook je uiterste best om zo goed mogelijk te voldoen aan deze verwachtingen. Hierdoor kan jij je, wanneer het eindelijk weekend is, uitgeblust en futloos voelen. Daarom is het hartstikke belangrijk om zelfzorg een prominente plaats in je leven te geven. Door goed voor jezelf te zorgen en jezelf de kans te geven om op te laden van een drukke week, voorkom je een uitgeblust gevoel. Dit zelfzorg moment kan je vertalen in een zelfzorg zondag, waarbij je de hele dag tijd neemt om dingen te doen waar jij energie van krijgt en je klaar te stomen voor een nieuwe week. Werk jij op zondagen? Kies dan een ander moment in de week waarop je tijd vrij kan maken voor een zelfzorg zondag. 

Zondag refresh & reset

Als je wel eens scrolt op TikTok of Instagram Reels, bestaat de kans dat je een ‘Sunday Reset’ video tegenkomt. Deze filmpjes worden gemaakt door influencers of content creators en gaan over het resetten van jezelf en je omgeving op zondag. Ondanks dat er soms gelachen wordt met deze zogezegde influencers, maken ze een goed punt door een zelfzorg zondag in te lassen. In deze filmpjes maken ze tijd om hun leefomgeving schoon te maken, op te ruimen en klaar te maken voor een nieuwe week. Dit is de zogeheten refresh. Daarnaast is er ook tijd voor een reset van jezelf. Dit bestaat uit kleine, leuke dingen voor jezelf te doen, zoals genieten van een heerlijk kopje thee met een boek of jezelf te verwennen met een goede skincare routine.  

Jouw eigen zelfzorg zondag routine

  1. Sta niet te laat op en begin de dag met een kleine work-out. Ga lekker rennen in de buitenlucht, geniet van een heerlijke yoga- of pilates sessie of plan een sessie met een personal trainer aan huis voor de ochtend indien je een stok achter de deur nodig hebt. Door je dag te beginnen met een portie beweging, krijg je meer energie voor de rest van de dag en zal je je ook niet schuldig voelen als je straks even tijd neemt om niets te doen.

  2. Na een fijne work-out is het tijd voor een gezond, maar lekker ontbijt. Het voordeel aan zondag is dat cheaten mag. Drink je normaal geen koffie? Geniet dan eens van een heerlijke cappuccino of latte bij het ontbijt. Bestaat je ontbijt normaal uit een gezonde smoothie of een stuk fruit? Breid het dan voor een keertje uit met een lekker eitje of zoete koek.

  3. Voordat je gaat douchen, is het tijd voor de refresh. Was je lakens, maak de keuken en badkamer schoon, stofzuig even doorheen het hele huis en haal al het stof weg waar je je al de hele week aan stoort. Een opgeruimd huis draagt immers bij aan een rustig hoofd.

  4. Tijd voor een reset van jezelf. Zet je favoriete muziekje op en neem een heerlijke douche of bad. Gebruik de allerbeste verzorgingsproducten die te vinden zijn in je badkamerkast. Steek die ene geurkaars die je bewaart voor een speciaal moment toch maar eens aan. Je hebt het verdiend. Vandaag is trouwens ook de perfecte dag om je haar eens te verzorgen met een hydraterend masker of een nieuwe skincare routine uit te testen.

  5. Deel twee van de reset van jezelf is tijd maken voor me-time. Wat doe je graag? Waar krijg je energie van? Of dit nu Netflix bingen is, een boek lezen of je familie bezoeken: maak er tijd voor. En nog belangrijker: geniet ervan. 

Zelfzorg zondag bestaat idealiter uit een combinatie van dingen die moeten gebeuren, zoals sporten en je huis opruimen, samen met tijd maken voor de dingen die jij leuk vindt en energie van krijgt. Door ‘klusjes’ te combineren met leuke dingen, voel jij je niet schuldig over je zelfzorg zondag en laad je tegelijk je batterijen op voor de nieuwe week! 

error: Deze content is beveiligd!