fbpx

Vermoeidheid

Tips om vermoeidheid te bestrijden: zó krijg je meer energie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je weinig energie hebt en je altijd moe voelt, is het juist belangrijk om actief te blijven. Al heb je er dan net even geen zin in, door te sporten en bewegen kan je de strijd tegen vermoeidheid aangaan en zal je merken dat je meer kracht en energie zal hebben om de dag door te komen. Daarnaast zal je niet enkel een fysieke energieboost krijgen, maar ook een mentale. Sporten vermindert namelijk stress en maakt je gelukkig. Dus, als jij je vermoeid en energieloos voelt, wordt het hoog tijd om je sportschoenen aan te trekken en lekker te gaan bewegen. Met de tips in deze blog helpen we je een eindje op weg!

De vele voordelen van sporten

Sporten is de allerbeste remedie tegen vermoeidheid, zowel preventief als tijdens een energiedip zelf. Sport en beweging helpt je namelijk niet alleen om af te vallen of fitter te worden, maar het zorgt ook voor een echte energieboost met een langdurig effect. Daarnaast kan lichaamsbeweging je helpen je gedachten te verzetten en even afstand te nemen van je drukke dagelijkse leven. Je zal je nadien minder gestresst voelen, een beter humeur hebben en je gewoonweg een stuk fitter in je vel voelen.  

De positieve effecten van lichaamsbeweging zijn te wijten aan gelukshormonen die vrijkomen tijdens een work-out sessie. Zo komen er tijdens het sporten endorfines vrij, die zorgen voor een gevoel van gelukzaligheid, vreugde en een energiek gevoel. Bovendien heeft het hormoon endorfine ook een pijnstillend effect, wat ook ineens een goede verklaring biedt voor waarom bijvoorbeeld hoofdpijn soms verholpen kan worden door te sporten.  

Het gevoel van gelukzaligheid tijdens en na het sporten, maakt dat mensen het sporten blijven volhouden. Beginnen is natuurlijk altijd het moeilijkste. Daarom is het belangrijk om voor een sportactiviteit te kiezen die je echt leuk vindt, zodat je vol goede motivatie kan beginnen aan je work-out. Er bestaan oneindig veel leuke sporten, die je zowel thuis, in groepsverband of in de sportschool kan doen. Ga je liever rennen, zwemmen, fietsen of ben je meer van yoga en pilates? Of kies je voor krachttraining, eventueel met begeleiding van een personal trainer? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe dan ook, door regelmatig te sporten, kun je ervoor zorgen dat je meer energie hebt en minder vermoeid bent in het dagelijkse leven. 

Ga de strijd met vermoeidheid aan

Mensen die zich moe, vermoeid en soms zelfs neerslachtig voelen, zijn dus gebaat met een work-out. Vermoeidheid is vaak te wijten aan een mentaal aspect, bijvoorbeeld: drukte op het werk, financiële zorgen of problemen thuis. Door jezelf even af te zonderen van de oorzaak en lekker te gaan sporten, geef je je lichaam de kans om stress en zorgen even achterwege te laten. Tijdens het sporten komen er dan automatisch gelukshormonen vrij in je lichaam, waardoor je de kracht en energie zal vinden om de problemen in je dagelijkse leven te tackelen, of om er op een andere manier mee om te gaan. Hierdoor zal je merken dat je na enkele sportsessies een stuk gelukkiger, energieker en productiever in het leven staat.  

5 Tips om vermoeidheid te bestrijden

Tip 1. Maak tijd om te sporten

Je drukke, dagelijkse leven is mogelijk één van de redenen waarom jij je net zo vermoeid en futloos voelt. Toch is het belangrijk om deze vermoeidheid te bestrijden en dat doe je het beste met sporten. Maak daarom tijd vrij in je agenda voor een work-out. Blokkeer bepaalde tijdstippen in je agenda waarop je even tijd voor jezelf en een fijne work-out zal nemen.

Tip 2. Sport regelmatig

Voor het beste resultaat, is het belangrijk om regelmatig te sporten. Het is aan te raden om minstens twee keer per week gedurende 1/2 tot één uur tijd te maken om te sporten. Bouw het langzaam het op en zorg ervoor dat je ook in je dagelijks leven vaker in beweging komt (kies bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of de fiets in plaats van de auto en geef je hond een lange boswandeling in plaats van een blokje om in de wijk). Op deze manier kan jij je energieniveau verhogen en vermoeidheid bestrijden. 

Probeer een goede balans te vinden tussen trainen en rusten, zodat je lichaam ook de kans krijgt om te herstellen door sportvrije dagen in te lassen en voldoende te slapen ‘s nachts. 

Tip 3. Stel persoonlijke doelen

Stel haalbare persoonlijke doelen en beloon jezelf als je deze doelen bereikt. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en het sporten vol te houden. Heb je deze week al je geplande sportsessies tot een goede einde gebracht? Trakteer jezelf dan op een leuk dagje uit of met een heerlijke massage.  

Tip 4. Pas je voeding aan

Kies voor voedzame en gezonde voeding, die je helpt om energie te krijgen voor je work-out. Zorg dat je je lichaam voedt in plaats van vult. Eet pure, onbewerkte voeding. Vermijd zware, ongezonde en suikerrijke voeding, want daar word je net traag en lui van. Kies bijvoorbeeld voor een gezonde smoothie boordevol fruit en groenten of een maaltijdsalade van sla met lekker veel groenten en een avocado of stukjes gerookte kipfilet of tonijn. Zorg dat je voldoende vezels en eiwitten binnenkrijgt. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn! 

Eet je voeding waaraan veel suiker toegevoegd wordt, of drink je suikerrijke drankjes? Dat kan een oorzaak zijn van jouw vermoeidheid. Snelle suikers brengen namelijk je bloedsuikerspiegel uit balans. Die hoge bloedsuikerpieken en -dalen kosten je lichaam veel energie deze te stabiliseren. Die bloedsuikerschommelingen veroorzaken dan ook die energiedips en vermoeidheidsklachten. Dus wil je meer energie? Kies dan langzame koolhydraten en vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers of ongezonde vervangers daarvan.

Tip 5. Zorg voor variatie

Elke keer dezelfde workout doen, wordt saai. Probeer daarom om je work-outs af te wisselen door bijvoorbeeld andere oefeningen of sporten te doen. Ga één dag zwemmen, de tweede dag joggen en de derde dag lekker krachttrainen. 

Ook is het belangrijk om voldoende te variëren in je voeding. Zodat je bepaalde voedingsmiddelen niet snel zat wordt en jij verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Op die manier voorkom je tekorten.

Tijd voor actie!

Als je je moe en futloos voelt, is het tijd om actie te ondernemen. Door regelmatig te sporten, zal je meer energie krijgen en je stemming verbeteren. Met slechts een uurtje lichaamsbeweging per keer, zal jij je binnen de kortste keren als herboren voelen. Zeker als je sporten combineert met een gezond voedings-, en slaappatroon en voldoende ontspanning!

Fitte, vrolijke vrouw
error: Deze content is beveiligd!