fbpx

Help, het afvallen lukt niet!

Avallen lukt niet, wat kan ik doen?

Heb je van alles al geprobeerd om af te vallen, maar lukt het nu niet meer? Er kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer eet dan dat je verbrandt. Of wellicht heb je inmiddels vele verschillende diëten geprobeerd, waardoor je stofwisseling van slag is. Maar ook stress heeft invloed op het afvalproces, net als te weinig slaap, een verstoorde hormoonbalans of een vitaminetekort. Lees in deze blog meer over mogelijke oorzaken als afvallen niet lukt. 

Mogelijke oorzaken

1. Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol als je wilt afvallen. Hierin worden vaak ongezonde keuzes gemaakt wat leidt tot gewichtstoename. Vaak werkt het zo dat wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, je aankomt in gewicht. Dit zal bij de ene persoon sneller gaan dan bij de andere persoon. En het geldt niet voor iedereen. Als je te weinig eet, kan dat namelijk ook leiden tot gewichtstoename. Ook kan je stofwisseling verstoord zijn omdat je in het verleden teveel crash diëten geprobeerd hebt, waardoor ieder grammetje voeding opgeslagen wordt als vet.

Je doet er goed aan om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen, door een voedingsdagboekje bij te houden. Zodat je bewust wordt van de keuzes die je maakt en inzichten krijgt in de grootte van je porties en de verhoudingen tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Onze voeding is tegenwoordig zo bewerkt. Al die conserveringsmiddelen heeft ons lichaam niet nodig en kan ons metabolisme en onze hormoonhuishouding verstoren. Zorg er dan ook voor dat je je lichaam voedt in plaats van vult. Met voeding die (zoveel mogelijk) onbewerkt is. En het is belangrijk om te variëren met je voeding! Zodat je lekker veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Leefstijl verbeteren. Voedingstips

2. Beweging

Wil je graag afvallen en ga je daarom gezonder eten, maar blijf je daarnaast te weinig bewegen? Dan is de kans groot dat het afvallen alsnog niet lukt. Kom daarom in beweging! Het beste is om aan krachttraining te doen. Zodat je je spiermassa opbouwt. Want door het vergroten van je spiermassa verhoogd, wordt je stofwisseling en ook je vetverbranding versnelt.

Let op, als je aan krachttraining doet, kan het zijn dat het getal op je weegschaal toeneemt wat betreft je gewicht. Dat kan komen doordat je spiermassa omhoog gegaan is. En je spieren zwaar wegen. Wil je graag meer weten dan alleen je gewicht? Schaf dan een weegschaal aan die jouw biometrische gegevens opmeet. Zodat je ook de hoeveelheid van je spiermassa kunt opmeten, net als je vetpercentage en vochtgehalte. 

Toch vinden wij dat jijzelf de beste graadmeter bent. Dat je je niet blind moet staren op de weegschaal. ‘Neemt jouw energie toe, gaat je kleding ruimer zitten, kijk je met een positiever gevoel naar jezelf in de spiegel, zit je lekkerder in de vel?’ Dat vinden wij belangrijker dan die getallen op een weegschaal. 

Afvallen lukt niet. Beweging

3. Stress

Stress is een boosdoener voor onze mentale en fysieke gezondheid. Stress kan dan ook een oorzaak zijn dat afvallen niet lukt. Zorg dan ook voor een goede balans tussen je in- en ontspanning. Is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier kan echt de sleutel liggen. 

Pak die Me-Time momenten, plan ze in! Sta stil bij wat jou energie geeft, waar jij blij van wordt. Onze mindset speelt hierin een rol. Alles begint immers met een gedachte (alles wat je energie geeft, groeit). Dat geldt zowel voor de positieve als de negatieve dingen. Wees trots op wat je al wel hebt en bereikt hebt. En wees dankbaar. Over de mindset zijn vele boeken geschreven en er zijn verschillende podcasts over te vinden. Zoals die van Anthony Robbins en Michael Pilarczyk.

4. Medische oorzaken

Het kan zijn dat je aandoeningen hebt aan je verteringsstelsel waardoor afvallen niet lukt. Denk bijvoorbeeld aan;

 • Darmproblemen
 • Een te traag werkende schildklier
 • Een verstoorde aanmaak van insuline
 • Vitaminetekort
 • Genetische aanleg; zo maakt de één sneller het hongerhormoon (ghreline) of verzadigingshormoon (leptine) aan dan de ander
 • Een ontsteking 
 • Bepaalde bacteriën in je darmen die jou hongerig maken waardoor je aankomt
 • En ook medicijnen kunnen bijwerkingen hebben waardoor afvallen niet lukt

Heb je van alles al geprobeerd om af te vallen, maar lukt het niet? Raadpleeg dan je huisarts, om een medische oorzaak uit te kunnen sluiten.

5. Hormonaal disbalans

Een disbalans in je hormoonhuishouding kan een oorzaak zijn dat afvallen niet lukt. Zeker als je in de overgang (geweest) bent, omdat dan je stofwisseling echt vertraagd wordt. Daarnaast breek je hoe ouder je wordt, spiermassa af (al vanaf je 30ste levensjaar!). Daarom is het voor vrouwen in of na de overgang zo belangrijk om aan krachttraining te doen.

6. Slaaptekort

Slaap je te weinig of te onrustig? Dan kan dat een negatieve invloed hebben op het afvallen. Slaap helpt namelijk om je hormoonhuishouding in balans te houden. Als je te weinig slaapt, heeft dit invloed op de aanmaak van de hormonen leptine en ghreline waardoor je verzadigingsgevoel in de war raakt. Daarnaast kan door slecht of te weinig slaap de verbranding van je vetreserves verstoord raken, omdat de aanmaak van je groeihormonen minder wordt.

Afvallen lukt niet. Slaap

Conclusie

Lukt afvallen niet? Dan is het dus goed om naar je gehele leefstijl te kijken. De oplossing is niet alleen meer sporten of gezonder eten. Ook je mindset speelt hierbij een rol, net als de mate van stress, eventuele medische oorzaken (bij twijfel, raadpleeg je arts), je slaap, hoeveel water je drinkt, hoeveel je beweegt in je dagelijks leven, hoe staat het ervoor met je hormoonbalans… alles staat met elkaar in verbinding. 

Dat is dan ook de reden dat je naast de Personal training voor vrouwen tevens aan de slag kunt met ons Leefstijl werkboek. Zodat je niet alleen je spieren in beweging brengt, maar juist ook verder kunt kijken naar al die verschillende leefstijl aspecten. Tijdens de training kun je met je trainster sparren over deze onderwerpen; ‘hoe gaat het, waar loop je tegenaan, hoe zou je dat anders aan kunnen pakken?’. Zodat je stappen kunt zetten die haalbaar voor je zijn. En jij sneller bij jouw doelen kunt komen en resultaten kunt behalen die duurzaam zijn.

Stok achter de deur nodig?

Wil je graag afvallen, of gewoonweg je algehele leefstijl verbeteren, maar kun je hierbij wel een stok achter de deur gebruiken? Wij helpen jou hier graag bij.

 • Personal training op gewenste locatie. Speciaal voor vrouwen door vrouwen.
 • De trainster traint jou waar en wanneer jij wilt. Aan huis, op je werk, of buiten op een plek bij jou in de buurt.
 • Je krijgt een plan op maat. Jouw doelen, wensen en fysieke mogelijkheden zijn altijd ons uitgangspunt. Je traint in je eigen tempo en iedere training sta jij centraal. De training wordt wekelijks afgestemd op jouw energie- en krachtniveau.
 • Je leert welke oefeningen passen bij jouw doelen en lichaam en waarom.
 • De trainingen zullen uitdagend en afwisselend zijn.
 • Van je trainer leer een gezonde leefstijl integreren in een druk leven.
 • Ons team bestaat uit meer dan 30 vrouwelijke Personal trainsters.
 • We zijn actief in en rondom Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Het Gooi.
 • Eventueel aftrekbaar voor ondernemers.
 • GRATIS intake + proefles bij serieuze interesse

Charlotte Hageman
Founder

Actief door bijna heel NL

Hoofdkantoor
Agro Business Park 22,
6708 PW  Wageningen

Dennis van Leeuwen1

Dennis van Leeuwen
Founder

Actief door bijna heel NL

Hoofdkantoor
Agro Business Park 22
6708 PW Wageningen