fbpx

De trainer komt naar je toe!

Tips gezonde werk-privé balans 40+

De eerste 40 jaar schrijven we ons boek, de 40 jaar erna doen we een stapje terug, evalueren we en komen we weer in balans. Dit begint met werk en privé. Voor sommigen gaat dit vanzelf, maar er zijn er genoeg die denken dat ze nog moeten doorschrijven. Zinloos, want met een levensboek over je carrière ga je toch geen literatuurprijs winnen. Tijd om weer iets avontuurlijker te gaan schrijven, en dat begint met het in balans brengen van je werk en privé: 8 tips voor een gezonde werk-privé balans. 

Tip 1. Wees geen ‘Gekke Henkie’ meer

Als eerste stop je met overwerken. Werk is onuitputtelijk en er is altijd maar één gek die het telkens doet. Die gek ben jij in ieder geval niet meer. In plaats van eindeloos overwerken, kun je beter je productiviteit verbeteren. Hierdoor blijf je scherp en creëer je meer vrije tijd. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is je timemanagement nu eindelijk eens serieus aan te pakken en… Gaan sporten. Sporten maakt je namelijk veel energieker waardoor je veel effectiever werkt.  

Tip 2. ‘Nee’ is ook een antwoord

Gekke Henkie is al verdwenen, nu gaan we de ‘Ja-knikker’ eruit knikkeren. Houdt je vooral bezig met jouw taken, en laat niemand iets over je schutting gooien. Sommige collega’s zouden een Nobelprijs moeten ontvangen voor al het goede wat ze voor zichzelf doen. Houdt je alleen bezig met wat er echt toe doet, en ‘nee’ is ook een antwoord.   

Tip 3. Werk flexibel

Wat in de corona tijd kon, kan nu ook! Werk vanuit huis, tijdens of buiten kantooruren. Werk je weer ouderwets op kantoor van 9 tot 5? Stop met het invullen van andermans antwoorden en ga het gesprek aan met je leidinggevende. Vaak is er wel iets mogelijk in locatie, uren, dagen of verlof. Goede planning skills zijn wel belangrijk, zodat je jezelf niet overvraagt waardoor je alsnog overwerkt raakt. 

Tip 4. Stel grenzen en verleg ze

De sigaar wordt uitgedrukt, want die hoef jij niet meer te zijn. Stel je grenzen, laat je eens helpen door collega’s en maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid, werkdagen en taken. Automatiseer taken die repeterend en tijdrovend zijn. Wat krijg je hiervoor terug? Rust in je hoofd en tijd. Tijd om weer lekker te gaan sporten. Inmiddels ben je de 40 gepasseerd en heb je meer dan genoeg grenzen verlegd op je werk. Nu is het moment om grenzen te verleggen op fysiek gebied. Train voor een halve marathon of begin eindelijk eens met die bokstraining 

Tip 5. Gebruik je perfectionisme zinvol

Vaak profiteren werknemers van het perfectionisme van hun werknemers, daar trapt deze fantastische veertiger echt niet meer in. Voldoende is goed genoeg, de vacature voor Pietje Precies mag weer door de jongere generatie ingevuld worden. Volledig van je perfectionisme afkomen zou het beste zijn, maar na een dikke 40 jaar is dat een illusie. Gebruik je perfectionisme zinvol. Altijd al een wasbordje willen hebben of je persoonlijke record in wielrennen willen verslaan, dan is dit het moment! 

Tip 6. Have a break, neem je pauze

Neem je dagelijkse pauzes. En neem je ze niet, dan ga je eerder naar huis. Het is niet slecht om tijdens je werkdag je gedachten even op iets anders te richten. Je wordt productiever, en gratis werken doen we niet meer aan. Klets met je collega’s, strek je benen of eet je lunch in de kantine of buiten.  

Tip 7. Ontspan en plan iets leuks in

Kom uit de werksleur en verwen jezelf met leuke plannen. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken en ga erop uit. We kunnen onszelf verliezen in het werk en de dagelijkse sleur. Opeens worden we wakker, is de maand alweer voorbij en vragen we ons af wat we eigenlijk gedaan hebben.  

Tip 8. Offline en unplugged

Vaak zijn we vrij, maar toch niet. Werkmails worden toch nog op vrije dagen beantwoord, of bellen je collega’s omdat ze niet zonder je kunnen. Niet doen! Heb je een vrije dag, dan heb je ook echt een vrije dag. Geen telefoontjes, mails of berichten, maar lekker helemaal offline. Of ‘unplugged’ voor de late veertigers onder ons. 

Klaar om de droge kost, die je al 40 jaar schrijft, in te leveren voor wat avontuur? Natuurlijk, het is nooit te laat om ermee te beginnen. Dus kom uit die werksleur en stap over je schuldgevoel heen. Je mist misschien weleens iets op het werk, maar daar komen weer andere mooie belevenissen voor in de plaats. Jij bent de enige die de boel weer in balans krijgt. Dus ga ervoor nu het nog kan, en laat je door niets of niemand op je buik schrijven.  

error: Deze content is beveiligd!