fbpx

De trainer komt naar je toe!

Partners in de overgang

De overgang; een veiligheidsplan voor partners

Eindelijk zijn de kids uit huis en is er weer tijd voor je relatie. Je mag een stapje terug gaan doen en heel langzaam al een beetje naar je pensioen toewerken. Eindelijk rust! Maar dat had jij gedacht. Je vrouw is in de menopauze, wat nu? Met dit preventief signaleringsplan, én veiligheidsplan bij crises, komen jullie zonder kleerscheuren samen de overgang door.  

Menopauze

De overgang is volgens de officiële termen de menopauze. En heren, bagatelliseer het niet… Mannen kunnen er ook last van krijgen. En vergeet niet je eigen midlifecrisis-gedoe. Maar goed, zo rond hun 40e komen vrouwen langzaam in de overgang. Bij iedere vrouw kan dit anders zijn. Bij de één begint het vroeger dan bij de ander, en kunnen de klachten ook verschillen. De ene vrouw merkt er vrij weinig van, maar zijn er ook vrouwen die aan de lopende band last hebben van slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale klachten. En deze klachten zijn nog niet eens de helft van alle symptomen. Lekker duidelijk hé? 

Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat de aanmaak van oestrogeen minder wordt waardoor het lichaam van slag raakt. Je vrouw is binnenkort niet meer vruchtbaar, en in de aanloop ernaartoe is haar lichaam continu op zoek naar een balans. Het is in de war, waardoor ze het opeens uit het niets erg warm kan krijgen. Ook heeft ze minder zin om te vrijen, en kan ze wat prikkelbaar of somber zijn. Ze heeft hier zelf weinig controle over, en kan ze wel wat hulp gebruiken. Geen nood aan de man, wij helpen je met een hulp- en veiligheidsplan! 

Alertheid te allen tijde

Buiten de lichamelijke klachten van je partner, is het feit dat ze op een bepaald moment niet meer vruchtbaar zal zijn, ook een lastige. Dit komt bovenop alle lichamelijke perikelen, waardoor het soms voor partners erg moeilijk kan zijn om er een fijne dag van te maken. Alertheid is dan ook te allen tijde geboden. Voor het gemak werken we met fases, waarbij je met de juiste interventies je partner kan helpen met stabiliseren.  

Groene fase

In de groene fase is er geen vuiltje aan de lucht. Je vrouw voelt zich goed en is ontspannen. Ze heeft weinig tot geen last van overgangsklachten, dus maak gebruik van deze fijne periode. Om in de groene fase te blijven, is het toch belangrijk om je bewust te zijn van een aantal aspecten. 

  • Ga er in deze fase vooral samen lekker op uit, en geniet van jullie tijd samen. Beweging is goed voor je vrouw, dus ga lekker fietsen of wandelen. Wil ze toch even een uurtje alleen sporten, laat haar dit dan vooral ook doen.  
  • Blijf open en duidelijk in je communicatie. Dit is hét moment om dingen bespreekbaar te maken. Verpest het moment natuurlijk niet, en wees ook in de groene fase creatief met je woorden. 
  • Blijf haar ondersteunen in het huishouden, hierdoor hebben jullie meer tijd om samen leuke dingen te doen.  
  • Houd er rekening mee dat ze ook in deze fase wat minder zin in seks kan hebben. Als jullie dan vrijen, maak wat fijns van het voorspel! Maar goed, heren, dit zijn vanzelfsprekende zaken in iedere fase van een relatie. Geniet er in ieder geval met volle teugen van! 

Gele fase

Je vrouw begint een beetje geprikkeld te raken, en geeft wellicht aan dat ze een mindere week heeft. Ze slaapt de laatste tijd weer slecht, ze heeft wat meer last van opvliegers en ze praat wellicht wat meer over de menopauze en onvruchtbaarheid. Ze is ook wat kribbig op alles en iedereen om haar heen. Stop! Geef jezelf niet de schuld, dit zijn typische overgangsklachten, en kun je hier als partner weinig aan doen. Je kunt het wel leefbaar maken voor jezelf en je partner. Om niet door te schieten naar de oranje fase, is het belangrijk de volgende stappen toe te passen als je de signalen ziet:  

  • Benoem wat je ziet en wees begripvol naar haar. Neem haar signalen serieus, maar benoem nooit de overgang als oorzaak. Dit weet ze zelf ook wel, en hoef je niet nog eens te benadrukken. 
  • Blijf duidelijk in je communicatie, maar wees wat tactischer in hoe je zaken bespreekt. Uiteraard mag je je eigen emoties niet opzij zetten, maar wees voorzichtig.  
  • Seks zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in. Je kunt uiteraard wel voorstellen om samen iets leuks te gaan doen, wellicht helpt dit haar om haar gedachten opzij te zetten. Wil ze niet? Vraag het later nog een keer, maar dram niet door.  
  • Beweging helpt om haar hormonen weer te balanceren. Ga lekker een flink stuk met haar wandelen of fietsen. Wederom, als ze dit voorstel afslaat, dan laat je haar. Ze vindt haar eigen weg wel. 

Oranje fase

Oké, al je vorige interventies lijken de overgangsklachten niet verslagen te hebben. Je vrouw heeft het helemaal gehad, en lijken de klachten zich als een olievlek te verspreiden. Soms is deze fase onvermijdelijk en ben je wederom niet de schuldige. Hoewel de fase iets dreigender is geworden, zijn er toch nog interventies die je kunt toepassen. 

  • Zet je eigen emoties tijdelijk opzij, en maak ze liever bespreekbaar met familie of vrienden. Belast je partner nu even niet met je eigen gevoelens, maar cijfer ze niet weg.  
  • Blijf duidelijk in je communicatie, maar houd het wat korter. Overspoel haar niet met ditjes en datjes, je kunt leuke verhalen van de voetbalclub ook nog later vertellen.  
  • Misschien helpt het om een beetje afstand te nemen, maar blijf nabij en alert. Wees er voor haar als ze je nodig heeft en neem, wederom, haar signalen serieus. Ga niet in discussie en slik een keertje extra.  

Rode fase

Soms niet te vermijden, maar onthoud dat dit niet aan jou ligt. Ze kan in deze fase intens verdrietig of intens boos zijn. Ze heeft geen controle meer over haar lichaam en haar emoties, ze heeft je nodig. Denk eraan, ze kan er zelf weinig aan doen, en is dit een gevolg van de vele fysieke veranderingen. Haar hormoonhuishouding is helemaal in de war.  

  • Laat haar maar even, maar blijf op de achtergrond nabijheid bieden. Luister goed naar de signalen die ze afgeeft, en biedt soms wat meer nabijheid als ze dit vraagt. Alles komt nu namelijk als een bom bij haar binnen. De fysieke klachten, maar ook haar leeftijd, vruchtbaarheid en misschien wel het lege-nest-syndroom schudden haar nu behoorlijk door elkaar. Logisch dat het alarm afgaat. 
  • Wat je ook doet, blijf rustig. Er komen weer betere tijden. Accepteer dat je elkaar waarschijnlijk nooit voor de volle 100% zal begrijpen, je kunt namelijk nooit in elkaars schoenen lopen.  
  • Escaleert het echt tussen jullie, dan is het goed om soms even je trots opzij te zetten en je excuses aan te bieden. Als het niet oprecht is, zal ze het niet snel accepteren. Dus doe een beroep op je empathisch vermogen, en probeer echt in te zien hoe het voor haar is.  
  • Uiteraard seks is nu niet toepasselijk, maar het komt er wel snel weer aan. Meestal vormt seks de afsluiting van de rode fase, en het begin van de groene fase. Betere tijden zijn in ieder geval in aantocht! 

 

Het signaleringsplan als leidraad, maar niet rigide en enkel in geval van nood. In de praktijk handel je vaak al vanuit nature op de juiste manier. Je kent elkaar als geen ander, en weet je precies wat je partner nodig heeft. Er zullen nog vaak moeilijke momenten voorbij komen. Maar als deze fase voorbij is komt de diamant weer tevoorschijn, en straalt ze als nooit tevoren! Geduld loont… 

error: Deze content is beveiligd!