fbpx

De trainer komt naar je toe!

Ontspannen, zo doe je dat!

10 tips om meer te ontspannen

In onze drukke wereld lijkt het soms een uitdaging om rust te vinden te midden van de chaos. Maar vrees niet, want ontspannen is een kunst die je kunt cultiveren. Hier zijn 10 slimme tips die je kunnen helpen om meer ontspannen te leven, zelfs in de meest hectische tijden.

1. Ademhalingsoefeningen

Begin je ontspanningsreis met bewuste ademhaling. Neem regelmatig de tijd om diep in te ademen, je longen te vullen met zuurstof en langzaam uit te ademen. Het klinkt eenvoudig, maar deze simpele handeling kan wonderen doen voor het kalmeren van je zenuwstelsel. Er zijn vele apps die jou hierbij kunnen helpen, zoals de app van Michael Pilarcyck –Meditation Moments-.

2. Digitale detox: ontsnap aan de schermen

Als ik in een telefoonwinkel sta, en zo’n ouderwets mobieltje zie liggen waarmee je alleen kunt bellen en sms-en, dan bekruipt mij het gevoel van verlangen naar het leven van toen. Naar de tijd dat die moderne smartphones nog niet bestonden. Naar de tijd waarin we veel meer én beter contact met elkaar hadden. En ik weet dat ik niet de enige ben. Want natuurlijk, het is super handig zo’n mobiel, een Ipad, snelle computers en snel internet, maar de online wereld zorgt daarnaast voor flink wat overprikkeling van het brein. En dit heeft weer gevolgen op o.a. de emotionele gemoedstoestand, relaties, het sociale leven en werk.

Teveel externe prikkels zijn niet goed voor je. Geef je ogen en geest dan ook voldoende rust door af en toe een digitale detox in te lassen. Zet je smartphone uit, leg de laptop weg en geniet van een schermvrije tijd. Schermvrije tijd helpt niet alleen om mentaal te ontspannen, maar ook om beter te slapen. Leer weer te ontspannen zonder technologie door bijvoorbeeld het lezen van een boek, het nemen van een warme douche, een spelletje te doen met vrienden, fotoalbums te bekijken, te gaan zingen, schilderen, koken of wat dan ook. Kies in ieder geval een activiteit waarvan jij blij en ontspannen wordt.

3. Natuurwandeling

Trek de natuur in voor een verkwikkende wandeling. Laat de frisse lucht en groene omgeving je stress wegnemen. Het is bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur je humeur verbetert en je stressniveau verlaagt.

4. Meditatie

Neem elke dag een paar minuten de tijd voor mindfulness meditatie. Richt je aandacht op het huidige moment, observeer je gedachten zonder oordeel en laat stress van je afglijden. Dit helpt om je geest te kalmeren en in balans te blijven.

5. Hobby's

Waar word jij blij en ontspannen van? Is dat schilderen, schrijven of muziek maken? Of breien, paardrijen, yoga of een puzzel maken? Vind een creatieve uitlaatklep die bij je past. Creatieve expressie is een geweldige manier om je geest te bevrijden van stress en tegelijkertijd plezier te hebben.

6. Lachen is het beste medicijn tegen stress

Omarm de kracht van lachen. Kijk grappige video’s, lees een humoristisch boek of breng tijd door met mensen die je aan het lachen maken. Lachen vermindert stresshormonen en laat endorfines vrij, waardoor je je direct beter voelt.

7. Thee tegen stress

Rustgevende thee: kalmte in een kopje. Neem de tijd voor een rustgevend kopje thee. Kamille, lavendel of groene thee staan bekend om hun ontspannende eigenschappen. Maak van thee drinken een ritueel om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

8. Ontspannen met yoga

Ontdek de wereld van yoga, zelfs als je niet super lenig bent. Eenvoudige yogahoudingen en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen te ontspannen en je lichaam soepel te houden.

9. Power naps: kort maar krachtig herstellen

Gun jezelf af en toe een korte powernap. Slechts 10 tot 20 minuten kan je energieboosten en je alertheid verbeteren zonder dat je in een diepe slaapcyclus terechtkomt.

10. Me-Time

Last but not least, maak zelfzorg een prioriteit. Plan bewust tijd in je agenda voor activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken. Het investeren in je eigen welzijn is essentieel voor een gebalanceerd en ontspannen leven.

Ontspannen is een noodzakelijke investering in je fysieke en mentale gezondheid. Hopelijk kun je met deze slimme tips meer een ontspannen levensstijl omarmen, zelfs te midden van de drukte van alledag. Heel veel succes!

error: Deze content is beveiligd!