fbpx

De trainer komt naar je toe!

Oestrogeendominantie

Oestrogeen­dominantie

Heb jij wel eens last van stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, migraine, heftige menstruatiekrampen, een laag libido, gewichtstoename of plotse vetopslag op je billen en benen? Deze symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben en oestrogeendominantie kan daar één van zijn. Als jij een vrouw bent, is de kans groot dat je last hebt van oestrogeendominantie. 

Oestrogeendominantie is een hormonale disbalans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Het hormoon oestrogeen is dan te veel aanwezig ten opzichte van andere hormonen zoals progesteron.

Wat is oestrogeen en wat doet het?

Oestrogeen is een hormoon dat tijdens de vruchtbare periode wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren en placenta. Het hormoon is verantwoordelijk voor de vrouwelijke kenmerken zoals rondere vormen, een hogere stem dan mannen en het krijgen van een menstruatie. Bij dit laatste zorgt oestrogeen voor het aanmaken en afbreken van het baarmoederslijmvlies. Verder zorgt oestrogeen voor het vrijgeven van serotonine in de hersenen en is het hormoon een echte dealbreaker bij het bepalen van je libido. Bovendien heeft oestrogeen ook een invloed op ons concentratievermogen, geheugen en cognitieve vaardigheden. 

Wanneer het lichaam een teveel aan oestrogeen produceert, krijg je last van nare symptomen zoals eerder beschreven. Een andere manier hoe oestrogeendominantie kan ontstaan is wanneer het lichaam onvoldoende progesteron produceert en daarom het oestrogeengehalte de bovenhand neemt. De functies van progesteron zijn eerder tegengesteld aan die van oestrogeen, waardoor een disbalans van de twee voor problemen zorgt.  

Hoe kan je oestrogeendominantie herstellen?

Als je dit artikel al tot hier hebt gelezen, moeten we vast de vervelende symptomen niet nog een keer herhalen, want jij hebt ze al ervaren. Maar hoe kunnen we oestrogeendominantie nu tegengaan? 

1. Vermijd stress

Te veel stress zorgt voor een slechte hormoonbalans. Probeer voldoende me-time en ontspannende momenten in te lassen om oestrogeendominantie te beperken tot een minimum.

2. Zorg voor voldoende slaap

We slapen zodat ons lichaam de tijd krijgt om zichzelf te herstellen. Een goede nachtrust geeft ook onze hormonen de kans om weer in balans te komen. De hoeveelheid slaap dat een mens nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. Probeer voor gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht te gaan. 

3. Behoud een gezond lichaamsgewicht

Eén van de oorzaken waarom je lichaam meer oestrogeen produceert is een te hoog lichaamsgewicht. Een te hoog vetgehalte stimuleert de overbodige aanmaak van het hormoon oestrogeen. Door je lichaamsgewicht op peil te houden kan je oestrogeendominantie significant tegengaan. Dit kan je doen door te bewegen. Krachttraining draagt bij aan een betere hormoonbalans. Maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon is even belangrijk. 

Volg deze tips om je lichaamsgewicht op peil te houden en oestrogeendominantie tegen te gaan: 

  • Kies voor gezond en gevarieerd voedingsschema met voldoende groenten en fruit. Geef hierbij de voorkeur aan groene, biologische groenten want deze zitten boordevol stofjes die jouw lever helpen om overbodige oestrogenen helpen af te voeren.  
  • Zorg voor voldoende vezels in jouw voeding. Vezelrijke voeding helpt overbodig oestrogeen af te voeren via je darmen. 
  • Start de dag met een glas lauw water gemengd met wat citroensap, dit helpt de omzetting van testosteron naar oestrogeen tegen te gaan. 
  • Vermijd suiker, snelle koolhydraten, cafeïne en alcohol. Deze boosdoeners zorgen ervoor dat je lichaam insuline aanmaakt, wat op zijn beurt de oestrogeenreceptoren prikkelt. 
  • Schakel eventueel de hulp van voedingssupplementen in. Vitamine B3, B6, B12 en foliumzuur helpen je lichaam bij het afvoeren van oestrogenen.

     

Verder staan onze personal trainers klaar om samen met jou een bewegings- en trainingsschema op maat te maken. Daarnaast krijg je van ons een GRATIS Leefstijl werkboek cadeau, zodat je ook kunt werken aan het verbeteren van je voeding, slaap, balans en mindset. Zo kunnen we jou helpen om van die nare kwaaltjes af te geraken. 

error: Deze content is beveiligd!