fbpx

De trainer komt naar je toe!

Succesvol trainen in krachtsport

Roger, de potige kangoeroe uit Australië wist het zelfs! Door consequent zijn metalen emmers samen te persen, werd ie gruwelijk gespierd. Consequent trainen is niet het enige wat we van hem kunnen leren in de krachttraining. Nog 6 andere tips om met succes tot jouw trainingsdoel te komen, ze komen alleen niet meer van Roger. 

Techniek

Om te beginnen, het allerbelangrijkste: een goede techniek vormt de basis voor je prestaties, en zonder goede techniek kom je nergens. Denk niet dat je alleen in de beginfase aandacht moet hebben voor je techniek. Bij iedere toename in gewicht, of herhaling, heb je dikke kans dat je techniek weer een beetje gaat zwieren. Wees je daarom ALTIJD bewust van je techniek. En ga, ook als je uitbouwt, pas weer verder als je de oefening weer goed onder de knie hebt.  

Egolifting verboden

Met egolifting ben je meer met je omgeving bezig dan met jezelf. Gevolg: geen focus, slechte techniek en geen resultaat. Vanuit je ego wil je stiekem indruk maken op anderen. Hierdoor ga je onnodig sjoemelen in gewicht of je spieren kapot trainen, waardoor je techniek achterwege blijft en je training effect verliest.  

Rust

Ga niet iedere keer tot het uiterste en voorkom spierfalen. De laatste herhalingen waarbij je over je grens gaat, voegen helemaal niks toe aan jouw spiergroei. Stop zo´n 3 tot 4 herhalingen voordat je spieren opgeven. Als gevorderde mag je doorgaan tot 2 of 3 keer voor het spier falen inslaat. 

Core

Welke oefening je ook doet, wees niet lui en span altijd je core aan. Hierdoor verbeter je je uithoudingsvermogen en stabiliteit. Ook kun je beter je evenwicht behouden en wordt je techniek er alleen maar beter op.  

Compound

Apparaten zijn voor beginners en luie sporters, bovendien veroorzaken ze sneller blessures. En isolatieoefeningen beperken zich helaas maar tot één spiergroep. Compoundoefeningen daarentegen, trainen meerdere spiergroepen tegelijk. Hierdoor wordt er meer groeihormoon afgegeven wat bijdraagt aan de groei van je spiermassa 

Progressive overload

Blijf niet hangen in je vaste schema met dezelfde gewichten. Breid je gewichten uit. Ben je aan je max, dan breid je de herhalingen uit. En houdt die vooruitgang ook bij. Door elke week je gewichten te verzwaren, blijven je spieren geprikkeld worden en groeien ze door. Let hierbij wel weer iedere keer op je techniek, en zorg eerst dat die in orde is voordat je verder knalt.  

We snappen heel goed dat je liever binnen een maand sterk en gespierd bent. Maar zoals met alles in het leven, is geduld een schone zaak. Met deze tips kun je in ieder geval al een stevige basis ontwikkelen om in de buurt van Roger te komen.  

error: Deze content is beveiligd!