fbpx

De trainer komt naar je toe!

Onderkin weg

Onderkin, hoe kom je er vanaf?

Van ‘dubbel’ worden we normaliter heel blij. Dubbel salaris, een dubbele whiskey of een dubbele regenboog. Maar van een dubbele kin worden we dan weer niet zo blij. Het ongewenste vetzakje lijkt geen enkele meerwaarde te hebben, en is het bijna onmogelijk om het te verbergen. Tijd om eens te gaan kijken hoe we het kunnen voorkomen en, als je dubbele kin zich al genesteld zou hebben, wat we ertegen kunnen doen. 

Oorzaken van een onderkin?

Een charismatische strakke kaaklijn willen we allemaal wel. Helaas is het zo dat maar enkelen die deze zegening hebben gekregen. Op den duur krijgen we allemaal met verzakkingen te maken, zo ook onder de kin. En daarbij werkt ons bourgondische leven ook niet echt mee.  

Een onderkin kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erfelijk zijn, een gevolg van huidverslapping zijn, overgewicht of simpelweg door een slechte houding. In het geval van erfelijkheid valt er helaas weinig aan te doen. In de gevallen van huidverslapping, overgewicht of een slechte houding, is er gelukkig nog genoeg mogelijk.  

Hoe kom je ervan af?

De grote vraag is natuurlijk hoe je er vanaf komt. Laten we voorop stellen dat een onderkin hardnekkig is, hij verdwijnt niet over één nacht ijs. Meestal verdwijnt die ook niet helemaal, maar wordt hij wel aanzienlijk minder. En dat is al winst. Discipline en geduld zijn in ieder geval de sleutelwoorden. 

Gezichtsyoga

Misschien wel de grote favoriet in de strijd tegen de onderkin, en super makkelijk om even in te lassen, een momentje gezichtsyoga. Om je op weg te helpen, 5 oefeningen om dagelijks je onderkin aan te vechten of te voorkomen… 

De uitgestoken kin 

Steek je hals naar voren. Houd tegelijkertijd je kin iets omhoog en lach als een ware Joker uit Batman. Houd deze houding vast en adem een paar keer in en uit.  

Getuite lippen 

Lekker die lipjes tuiten, dat is een makkie. Je hoeft simpelweg maar naar het plafond te kijken en je lippen te tuiten. Houd dit zo’n 5 tot 10 seconden vol en ontspan daarna weer. Herhaal dit 10 keer, en bouw uit naarmate je de oefening vaker doet.  

Onderlip over bovenlip 

Het centenbakje, zorg dat niemand je ziet… Kijk naar het plafond en trek je onderlip over je bovenlip. Begin eens met 5 herhalingen en bouw ook deze oefening weer verder uit.  

Liggende lift 

Ga voor deze oefening lekker op de bank of op bed liggen. Steek je hoofd uit, lift je hoofd naar je borst maar zorg dat je schouders blijven liggen. Dit is een pittige, begin maar eens met 3 keer.  

Platysma 

De platysma. Nee, het is gelukkig geen soort klysma. De platysma is een spier die loopt van je kaak naar je schouder. Voor deze oefening doe je je mond zo ver mogelijk open. Je trekt je onderlip uber strak over je ondertanden, waarna je je kaak van boven naar beneden beweegt. Begin eens met 10 keer en bouw de oefening, naarmate je ze vaker doet, met steeds meer herhalingen uit.  

Afvallen

Dan is afvallen ook nog een optie, mits je overgewicht hebt natuurlijk. Veel mensen veranderen het eerste in hun gezicht zodra ze afvallen, en is dit dus vaak de eerste plek waar iemand afvalt. Dat is natuurlijk heel fijn, want dat betekent dat je al vrij snel resultaat kunt gaan zien.  

Kauwgom kauwen

En nog een mooie, kauwgom kauwen. Kauw als een ordinaire koe in de wei, en krijg kaken als een tyrannosaurus rex. Het staat wellicht een beetje raar, maar het is voor het goede doel. Door op kauwgom te kauwen worden de spieren in je kaken versterkt en dus dikker. Hierdoor wordt je kaaklijn scherper zichtbaar.  

Het verval is te vertragen, maar onomkeerbaar is het niet. Tenzij je een flinke duit wilt uitgeven aan een correctie, maar ook dan breken de dammen op een bepaald moment en treedt het verval in. Veel beter is het om met de natuur mee te werken, en die fraaie spieren die we hebben te blijven stimuleren. Dus vergeet liposuctie, injecties of lifts en ga voor een ware T-Rex-look ‘au naturel’.  

error: Deze content is beveiligd!