fbpx

Hoe voorkom ik dat ik aankom rond Sinterklaas?

Hoe voorkom ik dat ik extra kilo's aankom rond Sinterklaas?

Sinterklaas is weer in het land! Al dat lekkers ligt al weken op de loer. De pepernoten, speculaasjes, amandelstaven, schuimpjes, taai taai poppen en chocoladeletters liggen al vanaf September in de winkels. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan, wil je overal nee tegen kunnen zeggen. Hierbij 9 tips over hoe je aankomen kunt voorkomen rond Sinterklaas!

Tip 1. Boodschappen

Het begint bij de boodschappen. Alles wat je in huis haalt, gaat op. Dus, haal zo min mogelijk en zo laat mogelijk calorie- en vetrijke hapjes in huis. Zo kom je minder in de verleiding te gaan snaaien. 

Tip 2. Vier Sint bij jou

Vier Sint dit jaar bij jou thuis. Zo heb je zelf de controle over de planning en de invulling van het menu & de hapjes.

Tip 3. Eet eerst iets voordat je vertrekt

Eet eerst even iets voordat je naar de Sint viering gaat of voordat het bezoek komt. Het liefst een tussendoortje dat rijk is aan eiwitten en of vezels zodat je voor een langere tijd verzadigd raakt. Denk bijvoorbeeld aan een kommetje kwark met zaden en een paar nootjes of twee gekookte eitjes. Ook hiermee verklein je de kans op snaaien, je kunt dan veel beter selectief en bewust kiezen.

Tip 4. Deel jouw gezondheidsdoelen met je naasten

Vertel je naasten dat je bewust bezig bent met gezond eten. Je zult er vast begrip voor krijgen en ze kunnen op die manier rekening houden met jouw wensen. Vind je het lastig dit bespreekbaar te maken? Gebruik dan desnoods een smoes, dat je bijvoorbeeld last hebt van je maag en moet letten op wat je eet.

Tip 5. Vol is vol

Meer is niet altijd beter. Stop dus zodra je merkt dat je voldaan bent. Een vol gevoel kan een domper zijn op de feestvreugde. 

Tip 6. Eet overdag voldoende

Zorg ervoor dat je overdag in ieder geval 3 gezonde (liefst koolhydraatarme) hoofdmaaltijden eet. Leg de nadruk op groenten, eiwitten en vezels. 

Tip 7. Kleine hoeveelheden snoepgoed

Zet geen grote schalen pepernoten, grote speculaasbrokken, enorme stukken banketstaaf of chocola op tafel. Houd de porties klein, zodat je er minder van zult gaan snoepen. En zorg niet voor teveel variatie. Want vaak wil je van alles wat proeven. Zet daarnaast ook wat gezonde hapjes op tafel, zodat je ook hiervan kunt eten.

Tip 8. Drink voldoende water

Drink voldoende water op zo’n dag. Het vult je maag en je lichaam kan op die manier de afvalstoffen goed afvoeren. En probeer alcohol te mijden of te minimaliseren.

Tip 9. Beweeg!

Maak de dag zelf en de dag erna een flinke wandeling. Stel desnoods voor om die dag samen een boswandeling te maken. De kans is dan groot dat jullie voldaan thuiskomen en daardoor ook beter bewuste, gezondere keuzes kunnen maken. 

Al met al; kies verstandig

Tuurlijk kun je met Sint genieten van iets minder gezonds. Wanneer we onszelf al het snoepgoed gaan verbieden, krijgen we er juist alleen maar meer zin in. Dus af en toe iets lekkers moet kunnen, en geniet er dan ook van. Alleen niet te vaak en niet teveel. 

“Wat er niet aankomt, hoeft er straks ook niet af”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Charlotte Hageman
Founder

Actief door bijna heel NL

Hoofdkantoor
Agro Business Park 22,
6708 PW  Wageningen

Dennis van Leeuwen1

Dennis van Leeuwen
Founder

Actief door bijna heel NL

Hoofdkantoor
Agro Business Park 22
6708 PW Wageningen