fbpx

De trainer komt naar je toe!

Gezondheidscontroles 40+

Na decennia bijna onbezorgd door het leven te gaan, wordt het na je 40e toch echt wel belangrijk om jezelf goed in de gaten te gaan houden. Je lichaam gaat steeds meer veranderen, en geeft ook steeds meer aanwijzingen dat er iets nodig is. Na je 40e kun je dan ook beter iedere aanwijzing zo serieus nemen als Jessica Fletcher in een moordmysterie. Dus houd die loep in je hand, luister naar je lichaam en nog beter, handel preventief. Welke gezondheidschecks mag je na je 40e echt niet meer missen? 

Hoewel de moderne vrouw van tegenwoordig zich bij lange na geen 40 jaar voelt, trekt ons eigenwijze lichaam zich daar weinig van aan. In de aanloop naar de menopauze, treedt er na ons 40e een disbalans op in onze hormonen. Zo beginnen de hormonen oestrogeen en progesteron langzaam af te nemen, en kunnen er slaapproblemen ontstaan door verhoogde cortisol. Stilletjes aan begint ook de afname van het kraakbeen, de spieren en de botten. Wees geen Jacques Clouseau van je eigen lichaam, en luister vooral naar de hints die het afgeeft.  

Welke gezondheidschecks

Er zijn verschillende vormen van gezondheidschecks. Zo kun je thuis een aantal checks doen, maar denk niet dat het daarmee genoeg is. Er zijn namelijk ook een aantal die beter een arts kan afnemen.  

Als het goed is, ben je al vanaf je 30e bezig met extra goed te zorgen voor je lichaam, en zijn er al een aantal tests bekend bij je. Zo ga je hopelijk iedere 5 jaar trouw naar je uitstrijkje, ga je ieder half jaar naar de tandarts, heb je je vaccinaties gehad, controleer je jezelf op borstkanker en doe je een SOA-test als je per ongeluk onveilige gemeenschap hebt gehad.  

Kun je deze allemaal afchecken? Top, dan ben je al een gevorderde inspecteur van je eigen lichaam, en ben je goed bezig. Maar zoals iedere professional moet je je blijven ontwikkelen, na je 40e mag je dan ook nog een aantal onderzoeken toevoegen aan je portfolio.  

Menopauze zelftest

Sommige vrouwen kunnen al vrij vroeg in de menopauze terechtkomen, soms al tussen hun 40e en 50e levensjaar. Meestal is dit te merken aan klachten zoals een veranderde of een onregelmatige cyclus, hartkloppingen, nervositeit of nachtzweten. Je kunt er dan voor kiezen om een menopauze zelftest af te nemen. Een dergelijke test kun je online kopen of in een drogisterij. Het hoeft niet natuurlijk, maar voor sommige vrouwen geeft de wetendheid rust, en sommige willen alleen maar een verdachte uitsluiten.  

Diabetesrisicotest

Ben je een vroege ‘overganger’ dan is er een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Symptomen als veel dorst, veel plassen en moeheid kunnen hierop wijzen. Is diabetes type 2 een bekende misdadiger in de familie, dan is het zeker goed om dit te laten onderzoeken. Diabetes type 2 kan namelijk leiden tot nierfalen en hartaandoeningen. Je kunt het via je huisarts laten checken of een zelftest doen via de apotheek of drogist. Neem bij een zelftest wel te allen tijde contact op met je huisarts als je glucosewaarde te hoog is.  

Oogtest

Een signaal van ouder worden is het leesbrilletje. Negeren is misschien wel de meest voorkomende reactie, maar vanaf je 40e is het toch goed om je ogen een paar keer per jaar te laten checken. En dan op glaucoom. Glaucoom is een beschadiging van de oogzenuw, wat kan leiden tot blindheid. Niet handig in de surveillance van je lichaam. 

Schildkliertest

De schildklier is essentieel in je stofwisseling. Na je 40e kan deze trager gaan werken. Je kunt dan symptomen als vermoeidheid, lusteloosheid, obstipatie en gewichtstoename ervaren. Algehele malaise kun je het wel noemen, en is absoluut niet prettig. Ook voor de schildklier zijn er diverse zelftests ontwikkeld op basis van bloedafname en temperatuurmeting. Maar uiteraard kun je ook naar je huisarts gaan. Dat laatste adviseren we vooral, de schildklier is tenslotte cruciaal voor je gezondheid.  

Vanaf je 50e mag je nog weer wat checks aan je lijstje toevoegen, maar dat duurt gelukkig nog een heel decennium. Blijf in de tussentijd goed voor jezelf zorgen, eet gezond, beweeg voldoende en luister naar je lichaam. Sla geen uitstrijkje meer over en controleer jezelf regelmatig op lichamelijke oneffenheden. Het is veel, en de hoeveelheid checkpoints maakt je misschien net zo chaotisch als Lieutenant Columbo. Maar ook hij weet ieder mysterie weer op te lossen. Dat geldt ook voor ons lichaam, pik iedere aanwijzing op en leer je lichaam nog beter kennen. Zeker weten dat je veel meer ontspanning en rust ervaart.  

error: Deze content is beveiligd!