fbpx

De trainer komt naar je toe!

De rol van gezonde vetten tijdens de overgang

Het liefst verwennen we onszelf iedere dag met een lekker stukje vlees, een blokje kaas of een heerlijk knapperig kroketje. Hartstikke lekker natuurlijk! Maar zeker niet aan te raden tijdens onze reis naar een nieuwe levensfase, oftewel de overgang. Echter, zijn vetten juist wel belangrijk tijdens de overgang, en dan bedoelen we de vriendelijkere onverzadigde vetten. Hoe dragen goede vetten bij aan je hormonale balans tijdens de overgang, en waar zijn ze in te vinden? 

Hormonen

De vlucht naar de postmenopauze gaat helaas gepaard met veranderingen in onze hormoonbalans. De productie van oestrogeen en progesteron vermindert aanzienlijk, waarbij progesteron het meeste afneemt. Hoewel het lichaam nog wel wat hormonen aanmaakt, is het bij lange na niet genoeg om zonder turbulentie de overtocht door te komen.  

Oestrogeen en progesteron houden allerlei processen in ons lichaam aan de gang. Met het wankelen van die hormonen ontstaan er dus ook overgangsklachten, die ook weer de nodige gezondheidsrisico´s met zich meebrengen. Diabetes en hart- en vaatziektes zijn helaas geen ongewone bijkomstigheden tijdens de overgang.  

Het belang van vetten tijdens de overgang

Hoewel er altijd iets van turbulentie aanwezig zal zijn tijdens de overgang, kunnen gezonde vetten wel zorgen voor iets meer rust. Vetzuren spelen namelijk een essentiële rol in de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron 

Hormoonproductie

Door het eten van gezonde vetten helpen we ons lichaam een handje om de productie van oestrogeen en progesteron aan te vullen. Ook bevatten onverzadigde vetten vloeibare vitamines, en vitamines zijn altijd welkom aan boord 

Fysiek en mentaal welzijn

Met het eten van gezonde vetten, wordt onze hormoonproductie dus ook weer aangezwengeld. Hierdoor blijft ons immuunsysteem sterk en blijven onze hersenen scherp. Wat we hard nodig hebben om onszelf te beschermen op weg naar onze nieuwe versie. Tijdens de overgang hebben we vaak moeite met helder denken. Door het eten van gezonde vetten klaart de wolk in ons hoofd juist weer een beetje op, en houden we onszelf sterk en gezond 

Omega 3,6 en 9

Geen Alpha, Bravo of Charlie. Maar Omega 3, 6 en 9 zijn de belangrijkste vetzuren. Omega 9 maken we volledig zelf aan, 3 en 6 moeten we aanvullen met voeding of supplementen. Maar ze zijn essentieel. Ze verminderen de kans op ontstekingen, beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en zorgen ervoor dat we beter in ons vel zitten. Verwen jezelf dus met een stukje vette vis als zalm, makreel, sardientjes of haring. Neem af en toe wat ongebrande noten, pompoenpitten of een veelzijdige avocado. En bereid je eten alleen nog met olijfolie, biologische roomboter of kokosolie, ghee of lijnzaadolie. 

Gezonde vetten haal je natuurlijk niet uit je kroketje of kaassoufflétje. Er is niks mis met jezelf af en toe belonen, maar wees voorzichtig met deze transvetten. Ze verhogen juist weer het risico op hart- en vaatziekten. Geef jezelf dus niet over aan de turbulentie, maar maak gezonde keuzes. Zo houdt je controle in de cockpit, en maak je een zachte landing naar de postmenopauze.  

error: Deze content is beveiligd!