fbpx

De trainer komt naar je toe!

Eiwitrijke voeding voor spierbehoud

Ei, ei, ei, proteïne hoort er nu eenmaal bij! Zeker als je mobiel, fit en sterk wilt blijven. Eiwitrijke voeding mag dus zeker niet ontbreken naast je krachttraining, als je een beetje resultaat wilt hebben. Maar wat is nou precies het belang van eiwitrijke voeding voor onze spieren en metabolisme? Laten we eens inzoomen op dit manusje-van-alles.

Wat zijn eiwitten?

Google eiwitten en je komt erachter dat je een master in de Biomedische Wetenschappen nodig hebt om het te begrijpen. Ons lichaam is dan ook een zeer complex natuurwonder. Dus tot hoeverre het mogelijk is, eiwitten in simpele taal:

Eiwitten komen in ons hele lichaam voor, en voorzien ons lichaam van energie en bouwstoffen. Aminozuren zijn weer de bouwstenen van eiwitten, en worden voor zo’n 60% door ons eigen lichaam aangemaakt. De overige 40% moeten we via onze voeding binnen krijgen. We kunnen dus via onze voeding aminozuren, maar ook extra eiwitten binnenkrijgen. Ons lichaam bevat overigens tot wel 30.000 verschillende soorten eiwitten die ieder hun eigen taak en verantwoordelijkheid hebben.

Zo is één team verantwoordelijk voor de aanmaak van lichaamsweefsels, één ploeg die de biochemische reacties in ons lichaam aansporen, anderen zitten weer in de transportdiensten in en buiten onze cellen, fungeren sommigen als energieleveranciers én speelt één brigade een rol in onze hormoonbalans. Geen karweitje te veel voor deze top arbeider!

Effect op onze spieren

Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren en botten. Om ze te laten groeien moet je dus zorgen dat de aanvoer van bouwstoffen op niveau blijft. Spieren hebben 50 tot 100 dagen nodig om zichzelf geheel te vernieuwen, en hebben dus het vermogen om zich aan te passen en sterker te worden. Mits de juiste arbeidsvoorwaarden worden gecreëerd natuurlijk.

Deze voorwaarden zijn niets minder dan voeding en training. Zolang onze spieren geprikkeld worden met eiwitrijke voeding en training, wordt ons lichaam steeds gretiger en blijven onze spieren sterk en groeien ze door. Wanneer je je lichaam dus niet voorziet van deze voorwaarden, gaat je lichaam spiermassa niet meer als noodzaak zien en zullen je spieren slinken. Zo simpel als een ei!

Effect op ons metabolisme

Het metabolisme is het proces dat in gang wordt gezet wanneer ons lichaam voedingsstoffen binnenkrijgt, en dit moet gaan verwerken tot grondstoffen voor iedere afdeling in ons lichaam. De calorieën die dan worden verbruikt, veroorzaken het thermisch effect. Het thermische effect merk je vaak al direct na het eten. Heb je net een lekkere maaltijd achter de kiezen, breekt je opeens het zweet uit! Dit is het thermische effect, en je lichaam is dan al volop aan het werk om alles te verwerken.

Eiwitten vragen wat meer aandacht in dit verwerkingsproces. Het lichaam moet namelijk veel meer moeite doen om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt er meer energie verbruikt, en moet de metabolisme-stoommachine een tandje bij zetten. Hoe meer eiwitten we eten, hoe harder ons lichaam moet werken en we in de basis meer calorieën verbruiken. Dit kan oplopen tot zo’n 100 calorieën extra die we verbranden.

Eiwitten zorgen dus enerzijds voor meer spiermassa en anderzijds voor meer calorieverbruik. Alles wat je nodig hebt om tot je gewenste resultaat te komen als je krachttraining beoefent. Door te weten wat je eet en hoe je traint, ben jij de beste voorman van je eigen lichaam en houd je jouw manusjes-van-alles lekker aan het werk!

error: Deze content is beveiligd!