fbpx

De trainer komt naar je toe!

Cognitieve functies tijdens de overgang

De overgang; het belang van lichaamsbeweging voor je cognitieve functies

Je geheugen en concentratie is de laatste tijd ver te zoeken, je vergeet je hoofd nog ergens als je niet oplet. Geen zorgen, het is de overgang maar, en gelukkig gaat het ook weer voorbij. Tot die tijd kun je er gelukkig iets tegen doen om er zo min mogelijk last van te hebben, en dat is bewegen. Hoe lichaamsbeweging het allemaal voor je op een rijtje houdt tijdens de overgang. Deze warhoofd krijgen ze niet eronder! 

Overgang en cognitieve functies

Vlak na de laatste menstruatie begint het proces dat het geheugen begint af te nemen en je verward raakt. Velen omschrijven het als een wolk in je hoofd. Je kunt niet meer helder nadenken, concentreren gaat ook niet en je raakt wat vaak in de war. Daarnaast zijn het onthouden van nieuwe informatie, herinneren van oude informatie en het kortetermijngeheugen wat hobbels tijdens de overgang. Hoewel de hersengebieden die betrokken zijn bij de cognitieve functies veel oestrogeenreceptoren bevatten, is het nog onduidelijk of dit echt alleen te wijden is aan de hormonen. Maar het lijkt er wel op.  

De overgang heeft ook indirecte gevolgen voor de cognitieve functies. De combinatie van stress en slechte nachtrust kunnen je overdag ook verward maken. Gooi daar nog wat stemmingswisselingen bovenop en je merkt dat je concentratie en helderheid flink verminderen. Maar één geluk, na de overgang is het weer voorbij en wordt je weer zo scherp als een mes.

Hoe lichaamsbeweging helpt

Je gaat natuurlijk niet zitten wachten tot je vanzelf weer scherp wordt. Dit kan namelijk zo’n 5 tot 10 jaar duren. Het duurt namelijk 5 tot 10 jaar voordat je hormonen weer in balans zijn. Door tijdens de overgang regelmatig aan lichaamsbeweging te doen kunnen we de mist in ons hoofd al een beetje laten optrekken.  

Beweging helpt namelijk bij het reguleren van de symptomen. Tijdens het bewegen komen de hormonen serotonine, endorfine en dopamine vrij waardoor we alerter worden, geluksgevoelens gaan ervaren en ons fit voelen. Daarnaast helpt bewegen onze lichaamstemperatuur te reguleren. Hierdoor nemen opvliegers en nachtzweten af, zodat we een betere nachtrust krijgen en we overdag energieker en scherper zijn.   

Wanneer we bezig zijn met beweging en sport zijn we eveneens mindful bezig. Bewegen is als mediteren en train je tegelijkertijd je concentratie en focus. Hierdoor wordt je overdag minder snel afgeleid en krijgt vergeetachtigheid een kleinere kans. Achter de wolken schijnt altijd de zon! 

Je hoeft natuurlijk niet iedere dag te gaan knallen in de gym. Lekker fietsen, wandelen, joggen, zwemmen of een half uurtje krachttraining doen al wonderen. Daarnaast doen puzzelen, voldoende slapen, het vermijden van alcohol én reizen ook wonderen. Kortom lekker bewegen, gezond leven, nieuwe ervaringen opdoen en vooral blijven genieten van het leven. Geen wolkje aan de lucht… 

error: Deze content is beveiligd!