fbpx

De trainer komt naar je toe!

De impact van alcohol na je 40e

Wijntjes, borreltjes en biertjes. Het lijkt zo gezellig, maar de dag erna volgt de kater. Na je 40e werkt je leeftijd nu eenmaal niet meer echt mee. Waar we als jonge goden de hele nacht konden doorfeesten, en de dag erna ook nog even doorgingen, hebben we nu een week nodig om bij te komen van 2 glaasjes. Alcohol na je 40e, welke impact heeft het op je? 

Een stukje geschiedenis

Alcohol is al duizenden jaren in ons midden. De Azteken dronken zich lam om de goden niet te beledigen en voor de Germanen was het een prima alternatief bij gebrek aan schoon drinkwater. De Grieken noemden de druiven een geschenk van God, maar tegelijkertijd waarschuwden ze de bevolking ook dat alcohol de hersenen en tong vervormt. De Aziaten hielden het daarom maar lekker bij hun theetje, en de Islam legde voor altijd in de Koran vast dat alcohol het werk van de duivel is. De verwarring en het gevecht zijn er al zolang alcohol bestaat, en zou je bijna denken dat de goden al onder invloed waren toen ze de wereld creëerden.  

De impact na je 40e

De tijd van onbezonnenheid neemt na ons 40e een beetje af. We staan volop, maar heel serieus, in het leven. Als we dan een keertje op pad gaan met onze vrienden, dan lijkt dat biertje dan ook een stuk heftiger binnen te komen. De glazen in de cafés worden alleen maar kleiner, niet groter. Dus daar ligt het niet aan. 

Lichamelijke veranderingen

Na ons 40e verandert natuurlijk ons lichaam. Dit heeft direct effect op de afbraak van alcohol. Onze spiermassa maakt helaas plaats voor vet. In vet zit minder vocht, waardoor er minder vocht in ons lichaam aanwezig is. Hierdoor wordt de alcohol ook een stuk minder verdund als het de weg in ons lichaam aflegt. Onze lever en nieren moeten hierop ook weer een stuk harder werken om alles af te breken en af te voeren. Daarnaast ontwikkelen we op den duur een gevoeligheid van sulfieten en tannines, hierdoor ervaren we die kloppende hoofdpijn de dag erna.  

Veranderingen in leefstijl

Daarnaast speelt onze leefstijl ook een rol. We zijn nu eenmaal niet meer de twintigers die alles aankunnen. We hebben onze wilde haren verloren, hebben waarschijnlijk een gezin gesticht en zijn veel minder met onze neus buiten de deur gekomen. Dit maakt ook dat we het gewoon niet meer zo gewend zijn. We worden dus sneller dronken, maar de katers komen ook nog eens harder binnen.  

Helemaal stoppen?

Er zijn verschillende onderzoeken die matig en regelmatig alcoholgebruik niet helemaal afschrijven. Matig alcoholgebruik is voor mannen 2 glazen per dag, en voor vrouwen 1 glas per dag. Deze hoeveelheid zou deels bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en galstenen. Echter lijken deze onderzoeken in sommige gevallen bekostigd te zijn door alcohol distributeurs, dus kun je hier bedenkingen bij hebben.  

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder alcohol te drinken of helemaal te stoppen. Natuurlijk kan een drankje met mate niet veel kwaad, maar alcoholvrije drankjes, zoals mocktails, zijn tegenwoordig ook lekker. Een goede ontwikkeling natuurlijk. Je verkleint aanzienlijk het risico op verschillende soorten kanker en leverziekten. Daarnaast zorgt het voor een hogere kwaliteit van leven. Je ligt niet meer met een kater in bed, je voelt je ’s ochtends weer fit en kunt weer optimaal je dag benutten.  

error: Deze content is beveiligd!