fbpx

Uithoudingsvermogen verbeteren

Je uithoudingsvermogen verbeteren in 5 stappen

Of je nu een beginnende sporter bent of al jarenlang actief bent, iedereen kan zijn uithoudingsvermogen verbeteren. Je uithoudingsvermogen is het vermogen van je lichaam om een fysieke activiteit vol te kunnen houden. Het is belangrijk voor allerlei soorten sporten, zoals onder andere hardlopen en tennis. Uithoudingsvermogen wordt regelmatig verward met conditie, maar het uithoudingsvermogen is slechts één onderdeel van de algemene conditie van je lichaam. Je conditie wordt namelijk mede bepaald door nog andere factoren zoals: snelheid, lenigheid, kracht en coördinatie. Nu je het verschil kent tussen uithoudingsvermogen en conditie, weet je ook dat je met behulp van deze 5 eenvoudige stappen je uithoudingsvermogen in één oogopslag kan verbeteren.

Uithoudingsvermogen verbeteren in 5 eenvoudige stappen

1. Eet gezond en let op je voeding

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is wel degelijk waar: je prestaties worden beïnvloed door wat je eet. Een voeding rijk aan koolhydraten geeft je lichaam de energie die het nodig heeft tijdens fysieke activiteit. Zorg er dus voor dat je genoeg koolhydraten binnenkrijgt, maar let ook op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Te veel suiker kan leiden tot een dip in je energieniveau en dat is precies wat je wilt voorkomen. Kies daarom altijd voor gezonde voeding en net voor het sporten koolhydraatrijke voeding zodat je een heerlijke energieboost ervaart tijdens het sporten.

2. Doe regelmatig aan krachttraining

Krachttraining helpt niet alleen bij het vergroten van spiermassa, maar ook bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Krachttraining verhoogt de hoeveelheid mitochondria in spieren, wat betekent dat ze meer energie produceren en gebruiken tijdens fysieke activiteit. Krachttraining staat niet gelijk aan gewichtheffen. Je kan ook je eigen lichaam gebruiken als gewicht en oefeningen zoals push-ups, sit-ups en squats doen. Als je 2 tot 3 keer per week 30 minuten aan krachttraining doet, zal je resultaat opmerken.  

3. Verhoog langzaam maar zeker de intensiteit van je training

Wanneer je begint met je work-out, is het belangrijk om rustig aan te doen en de intensiteit van je training geleidelijk op te bouwen. Wanneer je te snel wil gaan of je lichaam te hard pusht, loop je risico op blessures en uitputting. Je kan de intensiteit van je training verhogen door meer herhalingen per set te doen, zwaardere gewichten te gebruiken of door de duur van je trainingssessie telkens met kleine beetjes te verlengen.  

4. Bepaal een realistisch doel en stel een plan op

Motivatie is cruciaal wanneer het gaat om uithoudingsvermogen, dus het is belangrijk om je doelen voor ogen te houden. Stel haalbare doelen en bedenk hoe je deze doelen kan behalen. Lukt het je niet om dagelijks te sporten? Helemaal prima, neem dan kleinere stapjes en bouw rustig aan op. Eens dat je een goed plan hebt, is het belangrijk om je hieraan te houden en niet op te geven. Je kan het! 

5. Wees consistent

Wanneer je net begint, kan je het gevoel hebben dat je de wereld aankan. Naarmate je verder geraakt, kan je motivatie verliezen omdat het soms even kan duren voordat je resultaat ziet of voelt. Het is dan belangrijk om consistent te blijven en niet op te geven. Verandering vindt vaak pas plaats, kort nadat je wilde opgeven. Houd dit in gedachten en blijf gaan. Rome werd niet gebouwd in één dag en jouw uithoudingsvermogen ook niet. 

Door deze 5 stappen in gedachten te houden tijdens je work-out, zal jouw uithoudingsvermogen steeds beter worden. Veel sportplezier! 

error: Deze content is beveiligd!