fbpx

Sporten combineren met gezin

Sport combineren met gezin

Een goede baan, een schitterend huis, gezellige vrienden en ook nog een aangename partner met kids. De meeste dromen er al op jonge leeftijd van, en maken het meestal ook waar. Maar we vergeten vaak hoe ontzettend druk ons droomplaatje eigenlijk is. En in een tijd waarin sporten steeds belangrijker wordt, willen we dat er ook nog even tussen persen. Hoe valt dit droomplaatje te combineren, als we ook nog fit en gezond willen blijven?

 

Je kids houden je jong en je partner is je grote liefde. Je zou ze voor geen goud meer willen missen, en zijn ze niet meer uit je leven weg te denken. Heel prachtig allemaal, maar af en toe wil je toch echt even wat tijd voor jezelf. De meeste ouders hebben dan ook behoefte hun hoofd leeg te maken en op z’n tijd ook wat frustraties kwijt te raken. Maar vaak zitten we al zo volgepland, en zien we door de drukke gezinsplanning het gaatje niet meer. Hartstikke zonde! Sport is namelijk hét middel om de boel weer even in balans te krijgen. En zorgt het juist voor de energie om de boel draaiende te houden. Gelukkig zijn we er om je van die zonde af te houden, en voorzien we je graag van de nodige tips!

Plannen

Voor sommige mensen een allergie maar als gezin ontkom je er niet aan, plannen! Plan je sporttijd in en houd je er zoveel mogelijk aan vast. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk je de meeste afspraken om je sporten heen plant. Je doet het al wekelijks met de sportclubjes van je kids, dus waarom doe je het ook niet bij je eigen sportclubjes? 

Gebruik de ‘dode’ momenten

Hoe vaak heb je wel geen ‘dode momenten’, waarin je op de bank te vinden bent of op je telefoon aan het scrollen bent? Juist op die momenten kun je je energie stoppen in je sport! Denk aan de zwemles van je kroost, het middagslaapje of wanneer je kind gaat spelen bij een vriendje of vriendinnetje, tijdens de voetbaltraining of zwemles. Pak die momenten door juist dán lekker te gaan sporten! Wedden dat je veel meer voldoening ervaart dan dat je op de bank zou zitten wachten of door je Social media kanalen zou scrollen? Gaan met die banaan!

Stem af met je partner

Maak afspraken met je partner over wie wanneer gaat sporten, en houd jullie ook vast aan dat schema. Is je partner ‘Sjaak Afhaak’? Prima, maar jij zet door en houd je gewoon vast aan je eigen planning. 

Wees creatief

Beweeg wat vaker terwijl je niet aan het sporten bent. Neem wat vaker de fiets, doe tijdens het thuiswerken een 7-minutes-workout, wandel vaker of langer of neem de trap in plaats van de lift. Je gaat zien dat de minuten die je beweegt omhoog schieten. Wil je wat intensiever gaan sporten? Ren dan achter de kinderwagen, of laat je spruit naast je fietsen. Kies wel voor rustige plekken waar je niet alle auto’s moet ontwijken, en waar de kapriolen van je mini-me niet direct leiden tot hartverzakkingen.  

Thuis sporten is ook een mogelijkheid, je kunt je kids gewoon laten meedoen. Voor kinderen is alles een speeltuin, dus grote kans dat je kleine zich prima kan vermaken tussen de gewichten en weerstandsbanden.

Trek ‘m door

Ben je onderweg en breng je de kids van hot naar her, trek ‘m dan even door en maak een pitstop in de sportschool. Douchen komt later wel, dan heb je tenminste nog een beetje me-time in het vooruitzicht liggen.  

Kies slim

Kijk niet naar een sportschool met de beste sauna of hipste klanten, maar ga voor ruime openingstijden en korte reistijden. Zo hop je veel sneller in en uit. Ook kun je voor een sport gaan wat minder voorbereiding vraagt. Ga bijvoorbeeld fietsen of hardlopen. Zodra je je woning uitstapt ben je al aan het sporten. Het scheelt reizen en dus ontzettend veel tijd en haast.   

Ben je wat minder in je eentje te motiveren en heb je een stok achter de deur nodig? Overweeg dan om aan de slag te gaan met een personal trainer aan huis.  

Sport efficiënt

Drie keer per week sporten is voldoende. Lijkt je dat teveel? Begin dan eerst eens met twee keer per week. Je gaat al snel merken dat je vaker wilt gaan. Plan je trainingen efficiënt in door cardio en kracht te combineren. Er zijn online ontelbare trainingen te vinden die je thuis met lichaamsgewicht of aanvullend gewicht kunt uitvoeren. Past perfect in de ‘Do It Yourself’-cultuur van de 20’s.  

Het duurt misschien even voordat je de routine te pakken krijgt. Maar voordat je het weet zit je in de flow. Houd de energie en kracht voor ogen die je telkens weer na het trainen ervaart. Zeker weten dat je sporten, naast je kids en partner, ook niet meer uit je leven kunt wegdenken. Vergeet alleen niet ook nog een gaatje te maken voor de liefde… 

error: Deze content is beveiligd!