fbpx

De trainer komt naar je toe!

Krachttraining en blessures voorkomen

Krachttraining: Blessures voorkomen

Unleash the Beast! Je bent de laatste tijd zo lekker bezig in de sportschool. Trouw ga je meerdere malen per week trainen, je voelt je op en top en je spieren lijken uit je blouse te knallen. Je staat aan de top van de wereld, niks of niemand lijkt je nog te dwarsbomen. Maar dan slaat het noodlot toe, je raakt geblesseerd. Het onaantastbare beest verandert in een mijmerende kleuter. Wil je dit voorkomen? Lees dan snel verder.

 

Als je een beetje van sporten houdt, dan zit je echt niet te wachten op een blessure. Helaas overkomt het iedereen wel één of meerdere keren. Verplicht rusten is niet leuk. Je kunt je energie niet kwijt en je brein gaat een loopje met je nemen. Je hebt het gevoel dat met iedere rustdag je spieren slinken en je vetcellen vermenigvuldigen. Dat is natuurlijk onzin, maar toch hoe onze hersenen met ons spelen. Wil je deze kwelling vermijden? Dan hebben we een paar tips voor je.  

Bouw rustig op

Als beginner of na een lange pauze loop je meer risico op blessures. Je lichaam moet (weer) bekend raken met de beweging en de techniek. Daarom is het belangrijk om rustig op te bouwen. Dit betekent eerst richten op je techniek, naar je lichaam luisteren en zware gewichten nog even achterwege laten. Doe je dit niet, dan ga je je lichaam overbelasten wat kan leiden tot blessures. Begin dus rustig aan, desnoods met een trainingsschema afgestemd op jouw trainingsniveau.

Warming-up

Warming-up? Niet nodig, vergeten of geen tijd. Een veelgemaakt fout die grote gevolgen kan hebben. Een goede warming-up is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Een warming-up bereidt je spieren en lichaam voor op hetgeen wat komen gaan, en dat is hard werken. Jij staat ’s ochtends ook niet op om vervolgens meteen te beginnen met werken. Jij moet even opstarten, en dat geldt ook voor jouw spieren en gewrichten. Door ze even op te warmen worden ze flexibeler en zijn ze minder kwetsbaar dan wanneer je koud begint met trainen.

Houding en techniek

De meeste sportblessures ontstaan door slechte techniek of een verkeerde houding. Rug-, nekklachten, vermoeidheid en hoofdpijn zijn rode vlaggen. Hierdoor ga je onbewust je techniek verslonzen of een verkeerde houding aannemen. Wanneer je ergens pijn voelt, zet jezelf dan op scherp. Bij pijn ga je namelijk je natuurlijke bewegingen krampachtig aanpassen om het pijnlijke gevoel te onderdrukken. Hierdoor kun je last krijgen van blessures in je gehele lichaam. Gebruik daarom spiegel, zodat je altijd je houding en techniek kunt checken.

Rust

Je ademt sporten en gaat het liefst iedere dag. Dat voelen we, maar toch is rust even zo belangrijk. Geef je lichaam en geest de ruimte om te herstellen, en dat kunnen ze alleen tijdens periodes van rust. Ga je door? Dan liggen niet alleen blessures op de loer, ook zullen je prestaties kelderen.

Gezonde en voldoende voeding

Bij afvallen of droogtrainen hebben we de neiging om vaak te weinig te eten. Waak hiervoor, want onze spieren en gewrichten hebben voedingsstoffen nodig om te herstellen. Wanneer je te weinig eet kunnen je spieren minder goed herstellen, verzwakken ze en loop je een groter risico op blessures. Voorkom ook overgewicht, want dat maakt trainen er echt niet makkelijker op. Daarnaast wordt je lichaam meer belast waardoor het gevoeliger wordt voor blessures. Zorg dus dat je een goede balans van eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt en er een gezonde leefstijl op nahoudt.

Soms gebeuren blessures sneller dan je in de gaten hebt, en zijn ze helaas niet altijd te vermijden. Neem dan je rust, luister goed naar je lichaam en raadpleeg desnoods een fysiotherapeut. En wees gerust, het beest zit er nog in hoor. Achteruitgang gaat namelijk minder snel dan je denkt. Integendeel, voordat je het weet zit dit beest weer in het zadel!

error: Deze content is beveiligd!